MMR dá přes 400 milionů na opravy venkovských památek

Boží muka

Boží muka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Martin Silar - Wikimedia Commons

Peníze na obnovu památek, restaurování mobiliářů nebo budování nových muzejních expozic mohou získat žadatelé, kteří se přihlásí do nové výzvy vyhlašované ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). K dispozici je celkem 427,5 milionu korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj, žádosti je možné podávat od 19. října. Maximální výše výdajů na jeden projekt je 99 milionů korun, sdělil Vilém Frček z MMR.

Vyhlášená výzva v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) je zaměřena na ochranu a rozvoj kulturního dědictví, projekty by měly sloužit zvýšení kvality života ve venkovských oblastech.

Z peněz je možné hradit obnovu památek, restaurování jejich částí a mobiliářů, odstraňování přístupových bariér i zvýšení ochrany památky a jejího zabezpečení. Použít peníze je možné také na rekonstrukce stávajících expozic a depozitářů a budování nových, digitalizaci památek a mobiliářů, obnovu parků a zahrad, které jsou součástí památek, nebo zlepšení ochrany a využívání knihovních fondů.

Peníze ale nejsou určeny na podporu komerčních turistických zařízení, jako jsou volnočasová zařízení, lázeňské provozy, ubytovací a stravovací zařízení.

O podporu lze žádat do konce října roku 2022. Projekty, které podporu dostanou, musí být hotové nejpozději do 30. června 2023.

V rámci IROP vyhlásilo MMR loni 19 výzev za 30 miliard korun, letos chce vyhlásit více než 30 výzev za 70 miliard korun. Do konce roku tak mohou příjemci evropských dotací vyčerpat zhruba 80 procent z peněz programu přidělených na období 2014 - 2020.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 - 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard korun prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat asi 648 miliard korun.