Moravský peněžní ústav se zbavuje domů v centru Prahy. Čeká změnu na banku

Činžovní dům na Senovážném náměstí v Praze, který vlastní Moravský peněžní ústav.

Činžovní dům na Senovážném náměstí v Praze, který vlastní Moravský peněžní ústav. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.
Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.
Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.
Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.
Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.
15
Fotogalerie

Očekávaná přeměna na banku vede záložnu ze Zlína k prodeji nemovitostí v centru české metropole. Díky přetlaku na trhu můžou majitelé realit šroubovat ceny nahoru.

Moravský peněžní ústav, jeden z adeptů na přeměnu z kampeličky na banku, prodává svou dosavadní centrálu na Senovážném náměstí v Praze. K tomu i podíl na sousední nemovitosti. Hodnota transakce se může vyšplhat do stovek milionů korun.

„Tyto nemovitosti jsou nabízeny na realitním trhu, a to vzhledem k aktuálnímu sentimentu na trhu nemovitostí. V souvislosti s očekávánou transformací na banku MPÚ hledá dlouhodobě vhodné prostory pro poskytování nadstandardních služeb klientům,“ dělil mluvčí záložny Pavel Čihák.

Moravský peněžní ústav prodává budovu v čísle popisném osmnáct, která mu patří celá. Na trhu je i sousední dům, v němž mají moravští finančníci majoritu. Menší část patří pražskému magistrátu. Na prodej je podle informací deníku E15 i dům na Senovážném náměstí 4.

V něm si MPÚ pronajímá prostory. Vlastníkem je společnost, která personálně a obchodně nemá k moravské kampeličce daleko.  K odchodu ze Senovážného náměstí se záložna rozhodla kvůli očekávané změně na banku a potřebě lepších prostor.

Doba prodeji realit přeje. „Vzhledem k nedostatku stavebních pozemků v Praze se stále více především privátních investorů a developerů poohlíží po investici právě do činžovních domů před rekonstrukcí, kde nemusí řešit zdlouhavé územní řízení a tedy vyřízení celého povolovacího procesu trvá podstatně méně času než u klasické výstavby,“ uvedl Michal Čížek, šéf Smart Invest Group, která se zaměřuje na neveřejné nabídky nemovitostí. Díky rostoucí poptávce můžou majitelé šroubovat ceny nahoru, dodal.

Kampelička původem ze Zlína má na pražském Senovážném náměstí i další významné želízko v ohni. Má tam zástavní právo až do výše 600 milionů korun na bývalé sídlo Investiční a poštovní banky.