Morgan Stanley snížila investiční doporučení pro Česko

Morgan Stanley

Morgan Stanley

Americká banka Morgan Stanley snížila investiční doporučení pro Českou republiku z úrovně „equalweight“ na „underweight“ a zařadila tak Česko na úroveň Maďarska, Indie, Chile, Kolumbie nebo Mexika, napsal server Patria.cz. Nejlepší doporučení „overweight“ mají u Morgan Stanley Čína, Rusko, Brazílie, Korea a Malajsie.

Rozhodnutí stratégů Morgan Stanley o snížení doporučení pro Českou republiku se může zdát překvapivé v souvislosti s nedávným krokem analytiků mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's. Ti minulý týden zlepšili ratingové hodnocení České republiky u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z A na AA-.

V případě dlouhodobých závazků v domácí měně zvýšila Standard & Poor's hodnocení z A+ na AA. Výhled Česka označila za stabilní. Zvýšení ratingu přivítali ekonomové a pozitivně tehdy reagovala i koruna, která posílila vůči euru.

Podle Davida Marka z Patria Finance však změna investičního doporučení pro Česko ze strany Morgan Stanley nemá prakticky nic společného s ratingem České republiky. „Jde o doporučení týkající se českého akciového trhu, kdy se kolegům z Morgan Stanley zdají české tituly méně atraktivní než akcie na jiných trzích. Důvodem pro to je zhoršení prognóz zisků firem obchodovaných na pražské burze,“ uvedl Marek.

Gapko: Snížení investičního doporučení je důsledkem zpomalování ekonomiky

„Snížení investičního doporučení je pravděpodobně důsledkem celosvětového ekonomického zpomalování. Česká republika je životně závislá na exportech, a to zejména do Německa. V současné době vidíme, že německá ekonomika rapidně zpomaluje, což začíná doléhat i na naši ekonomiku. Z tohoto pohledu je snížení investičního doporučení pochopitelné,“ myslí si Petr Gapko makroekonomický analytik GE Money Bank. „Tento krok se může zdát v rozporu se zvýšením ratingu ČR agenturou S&P, je ale nutné rozlišovat mezi investičním doporučením a úvěrovým hodnocením. Doporučení jsou většinou krátkodobého charakteru, kdežto úvěrový rating je dlouhodobá záležitost, která bere v úvahu stabilitu země v dlouhodobém horizontu i několika desítek let. Reakce trhu by měla být pouze omezená, investoři se v současnosti upínají na informace přicházející z reálné ekonomiky,“ dodává Gapko.

Snížené doporučení od Morgany Stanley se dnes na trzích neprojevilo, index PX na pražské burze přidal 1,53 procenta.