MPSV: Na veřejnou službu pošleme ty, co nemají práci déle než rok

Metaři

Metaři Zdroj: 7 Podhora Marek

Na veřejnou službu budou úředníci úřadů práce přednostně posílat lidi, kteří jsou bez zaměstnání rok a déle. O tom, pro které instituce a subjekty ji budou vykonávat, se v současnosti jedná. Vyplývá to ze základního metodického postupu vypracovaného ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV).

Od nového roku vstoupí v platnosti novela zákona o zaměstnanosti, podle které bude moci Úřad práce posílat na veřejnou službu lidi, kteří jsou v jeho evidence déle než dva měsíce. Její rozsah bude až 20 hodin týdně. Pokud nezaměstnaní nabídku veřejné služby bez vážných důvodů odmítnou, budou vyřazeni z evidence. To znamená, že přijdou o podporu a budou za sebe muset platit zdravotní pojištění.

Podle metodického pokynu MPSV však, minimálně zpočátku, bude veřejná služba nabízena přednostně lidem, kteří se nacházejí v hmotné nouzi a zároveň jsou vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než jeden rok. Následně ji bude Úřad práce nabízet i nezaměstnaným, kteří nejsou v hmotné nouzi a jsou evidování déle než jeden rok. Současně bude nabízena osobám, které byly za poslední tři roky vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání v součtu celkem déle než jeden rok, uvádí se v materiálu MPSV.

„Máme případy, kdy se nám stejní klienti dostávají do evidence vždy na půl roku a další půl rok jsou normálně zaměstnaní,“ uvedl k tomu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Tak jim podle něj neustále vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti a na systému mnohdy i několik let parazitují. „Právě takovým musíme pohodlný příjem ze sociálních dávek podmínit výkonem veřejné služby, jasně říci, že pokud od státu pomoc čerpám, musím ji někde také vracet,“ dodal Drábek.

MPSV: Veřejná služba není jen zametání chodníků

Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové přitom veřejná služba ani zdaleka neznamená, že by nezaměstnaní v rámci veřejné služby museli pouze zametat chodníky, a to bez ohledu na vzdělání. „Mezi veřejnou službu může patřit a bude patřit celá řada dalších činností, počínaje pomocí v obecní knihovně, řízení dopravy na přechodu pro chodce před školami, až po pomoc při pořádání kulturních akcí v obci,“ konstatovala Plívová.

Nezaměstnaní tak v rámci veřejné služby budou vedle úklidových prací například pomáhat v domě dětí, odstraňovat škody po povodních, pomáhat při pořádání sbírkových charitativních akcích či v neziskových organizacích či pomáhat seniorům v domácnostech. Plán výkonu veřejné služby přitom bude organizován s týdenní frekvencí. To znamená, že se nezaměstnaní na jednotlivých pozicích budou po týdnu střídat.

V současnosti jednají koordinátoři úřadu práce s obcemi o podmínkách spolupráce v roce 2012. Prostřednictvím Asociace poskytovatelů sociálních služeb pak Úřad práce oslovil i poskytovatele těchto služeb s nabídkou spolupráce, podobně chce postupovat i v případě ministerstva školství. Zájem o spolupráci má přitom například i Správa dopravní a železniční cesty. Lidé by pro ni prostříhávali například větve okolo kolejí a podobně.