Myslete ve své práci na ty, jejichž hlasy propadly, řekl prezident Pavel poslancům

Prezident Petr Pavel navštívil Sněmovnu, vítala ho předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (13.6.2023)

Prezident Petr Pavel navštívil Sněmovnu, vítala ho předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (13.6.2023) Zdroj: Foto Blesk - Mária Rušinová

Prezident Petr Pavel navštívil Sněmovnu, podepsal se do pamětní knihy. (13.6.2023)
Prezident Petr Pavel navštívil Sněmovnu, podepsal se do pamětní knihy. (13.6.2023)
3
Fotogalerie

Prezident Petr Pavel těsně před uplynutím první stovky dnů ve funkci poprvé vystoupil v Poslanecké sněmovně s krátkým projevem určeným vládním poslancům i opozici. Zdůraznil, že poslanci by při svém rozhodování měli mít na paměti i ty voliče, jejichž hlasy ve volbách propadly a kteří se teď cítí nereprezentováni.

„Jsem občanský prezident a byl jsem zvolen v přímé volbě, přesto, nebo možná právě proto, bych chtěl jasně říct, že politické strany považuji za neodmyslitelný základ politické soutěže,“ řekl Pavel na úvod svého projevu. „Nelze na ně ale redukovat politickou odpovědnost,“ dodal.

Připomněl, že obrovské množství voličů své reprezentanty ve sněmovně nemá. „Vnímám jejich frustraci, protože jejich hlasy propadly a mají pocit, že je ve sněmovně nikdo nereprezentuje. Myslete ve své práci i na ně,“ vyzval Pavel poslance s tím, že právě na způsobu jejich práce záleží, jak budou lidé vnímat samotnou demokracii a jak budou důvěřovat demokratickým institucím a celému systému.

„Chybí mi také větší vzájemné naslouchání a tolerance mezi vládní většinou a opozicí. Vnímám opozici se vším respektem, měla by ale vždy nabízet věrohodnou alternativu vůči vládě a představovat svoje reálná řešení politických problémů,“ řekl Pavel. Zdůraznil, že chce ve své roli především tlumit konflikty uvnitř společnost a namísto nich vést dialog.

Pusťte si rozhovor s Petrem Pavlem:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Prezident Pavel se ještě před vystoupením se vyjádřil k vládnímu konsolidační balíčku. Ten je podle něj potřebný, některé jeho části by ale měla vláda lépe vysvětlovat.

„Už jen ze slova balíček plyne, že to není jeden celek, ale celý soubor opatření. Bylo by zvláštní, kdybych měl bezvýhradný přístup ke všem opatřením, jsou tam opatření, se kterými mám problém nebo bych potřeboval, aby byla lépe vysvětlena. Ale rozhodně je nechci teď diskutovat bez vazby na druhé, balíček jako celek rozhodně potřebujeme, otázka je, jestli bude dostatečný,“ uvedl prezident.