Na Domažlicku se srazily dva vlaky. Zemřeli oba strojvedoucí a jedna cestující

Srážka dvou vlaků na Domažlicku.

Srážka dvou vlaků na Domažlicku. Zdroj: HZS Plzeňského kraje

Tragická srážka vlaků u Domažlic si vyžádala tři mrtvé a desítky zraněných.
Tragickou nehodu na Domažlicku nepřežili tři lidé.
Tragickou nehodu na Domažlicku nepřežili tři lidé.
K nehodě došlo po osmé hodině ranní. Zranilo se 48 lidí, tři zemřeli a několik osob je ve vážném stavu.
K nehodě došlo po osmé hodině ranní. Zranilo se 48 lidí, tři zemřeli a několik osob je ve vážném stavu.
31
Fotogalerie

U obce Milavče mezi stanicemi Domažlice a Blížejov se dnes kolem osmé ráno srazily dva osobní vlaky, jedním z nich byl expres z Mnichova, v němž cestovali také cizinci. Tři lidé zemřeli, pět je ve vážném stavu a čtyři jsou středně těžce zranění. Desítky lidí utrpěly lehčí zranění a jsou mimo ohrožení života - jsou potlučení, pomlácení, poškrábaní, řekla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Podle železničářů šlo o srážku vlaku Západní expres s osobním vlakem. Na místo dorazil ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Na twitteru napsal, že expres projel návěstidlo v poloze Stůj ve výhybně Radonice na Domažlicku a srazil se s osobním vlakem. Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce, škody půjdou do desítek milionů. Havárie se stala na jednokolejném úseku, před kterým se vlaky měly minout.

Mohlo jít o chybu strojvedoucího nebo závadu techniky. Policie oznámila, že kriminalisté se věcí zabývají jako možným obecným ohrožením z nedbalosti. Škody přesáhnou 100 milionů korun, uvedla Drážní inspekce. Provoz na trati Praha - Plzeň - Furt im Wald - Mnichov bude podle webu Českých drah přerušen zřejmě do pátečního podvečera.

Hasiči potvrdili tři mrtvé na místě. Dále evidují pět vážně zraněných a tpět středně těžce zraněné.  Všech pět těžce zraněných lidí po středeční srážce vlaků je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Bez vážných komplikací pokračuje také léčba pěti středně těžce zraněných. 

Většina zraněných je v plzeňské fakultní a v domažlické nemocnici, dva vážně zraněné přepravili záchranáři do pražských nemocnic v Motole a Střešovicích. Mezi zraněnými jsou i cizinci. Němečtí záchranáři, kteří na místě rovněž pomáhali, přepravili některé do německých nemocnic. Plzeňské transfuzní oddělení kvůli nehodě požádalo občany, aby přišli darovat krev. Za záchrannou službu na místě zasahovaly čtyři vrtulníky. Pomáhalo také zhruba 60 hasičů.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) se ale ani při sebelepším zabezpečení nedá vyloučit selhání lidského faktoru. "Tomu se nedá zcela vyhnout. Průměr zemřelých při srážkách vlaků u nás v posledních letech jsou dva ročně. To odpovídá přibližně i tomu, co je v jiných evropských zemích," řekl novinářům na místě nehody Havlíček.

"Je zajímavé, že když projel tu žlutou, a kdyby nedával mechanickým způsobem signály, že pokračuje dál, tak by vlak sám zastavil," uvedl k tomu ministr. Jestli měl strojvůdce nějaký zdravotní problém, bude předmětem dalšího vyšetřování.

Reakce cestujícího, který při nehodě seděl ve vlaku

Video placeholde
Miroslav srážku vlaků na Domažlicku. Jedna dívka zůstala po nehodě uvězněná na záchodě. • Aktu.cz

"Za záchrannou službu zasahují čtyři vrtulníky - pražský, hradecký, z Plzně-Líní a jihočeský. Máme tam pět vozů pro likvidaci hromadného postižení osob, jsou tam materiály, léky a další pomůcky," uvedla Svobodová. Dále tam zasahuje pět vozů rychlé záchranné pomoci, dva lékaři z oblasti, lékaři z vrtulníku. Pomáhají Jihočeši se dvěma záchrannými vozy ... Složky integrovaného záchranného systému si místo nehody rozdělily na dva úseky, kde společně zasahují desítky záchranářů, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Na místě pomáhají i záchranáři z Německa.

Poncar uvedl, že u nehody je 12 jednotek profesionálů i dobrovolníků, tedy zhruba 60 hasičů včetně drážních. "Všichni cestující už jsou evakuováni z vagonů. Ti, co byli zranění lehce nebo vůbec, tak byli transportováni do místního kulturního střediska (Milavče) a zbytek odvezly vrtulníky a sanitky. Na místě je posttraumatický intervenční tým a jedou tam i policejní psychologové a budeme zřizovat informační linku," uvedl Poncar. Podle něj bude zásah na místě bude trvat dlouho.

Provoz na mezinárodní trati Praha - Pzeň - Furt im Wald - Mnichov bude podle webu ČD přerušen nejméně do 18:30. Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava. Na místě srážky vlaků u Domažlic už začaly kolem páté hodiny odklízecí práce, vyšetřování skončilo, uvedla Správa železnic. 

"Naše společnost poskytne pozůstalým a zraněným veškerou pomoc a odškodnění. Už jsme v tomto směru přijali potřebná rozhodnutí," uvedl generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Jde o největší železniční nehodu od minulého léta, kdy si desítky zraněných vyžádala čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku. Tam 7. července zahynuli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Jednu oběť a 35 zraněných měla nehoda z loňského 14. července na kraji Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do stojícího nákladního expresu. Srážka osobního vlaku, který jel loni 9. září z Klatov do Domažlic, s diagnostickou soupravou tvořenou lokomotivou a měřicím vozem, si vyžádala 19 zraněných.

Podle Havlíčka se ministerstvo snaží dělat maximum i pro to, aby strojvedoucí nebyli přetěžováni. "Bude se daleko pečlivěji hlídat to, jestli nejezdí pro dvě společnosti. Ale máme jednu z nejhustších sítí železnic v Evropě. Ročně vyprávíme 2,6 nebo 2,7 milionu vlaků," dodal Havlíček.