Na ministerstvu pro místní rozvoj zasahovala kvůli IT zakázce policie

Na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) dnes zasahovala protikorupční policie. Podle ministryně Karly Šlechtová (za ANO) detektivové hledali informace o IT zakázce na monitorovací systém MS2014+, který má evidovat evropské dotace do roku 2020. Audit systému si podle náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta loni v říjnu vyžádala Evropská komise.

Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej sdělil pouze to, že detektivové provádějí úkony trestního řízení v rámci jednoho případu, kterým se zabývají.

„Policisté se zajímají o informace k zakázce na monitorovací systém MS2014+, který by měl evidovat všechny evropské dotace v období 2014 až 2020,“ uvedla Karla Šlechtová. Bližší informace nesdělila.

Zakázku za více než miliardu korun v minulých letech získaly firmy Tesco SW a Datasys. Tesco SW přitom už v minulosti čelila kritice kvůli předchozímu systému MSC2007+, který kvůli porušení zákona odmítla Evropská komise proplatit. Stamiliony tak šly ze státní pokladny.

Úřad při dnešním zásahu s policisty spolupracoval. „Policii poskytujeme maximální součinnost,“ řekla ČTK Veronika Vároši z odboru komunikace MMR.

Finance trestní oznámení nepodaly

Wagenknecht prohlásil, že jeho úřad v této věci nepodal žádné trestní oznámení. Policisté se prý na ministerstvo financí minulý týden sami obrátili s žádostí o informace. Výsledky auditu monitorovacího systému prozatím nelze zveřejnit, protože ministerstvo pro místní rozvoj má desetidenní lhůtu k tomu, aby se ke zjištěním vyjádřilo.

Náměstek zdůraznil, že žádost Evropské komise o provedení auditu není ničím nestandardním. Audit se podle něj týkal nastavení celého systému, nikoliv konkrétního období, a byl jednou z podmínek pro schválení operačního programu Technická pomoc.

Nejvíc inkasovala firma Tesco SW

Ministerstvo financí loni nechalo vypracovat audit, podle kterého MMR v letech 2011 až 2013 nejvíc peněz platilo za IT služby, audity a poradenství. Nejvíc peněz z komerčních dodavatelů získala softwarová společnost Tesco SW, která ministerstvu vystavila faktury za 345 milionů korun.

Přes 100 milionů korun získaly také firmy S&T CZ (103 milionů korun) a Datasys (101 milionů korun). Z auditu ministerstva financí také vyplývá, že MMR z pohledu výdajů na telekomunikační služby patří k úspornějším resortům.

Cílené testování

V souvislosti s MMR se na začátku letošního roku psalo také o obvinění bývalého ředitele odboru na ministerstvu Vladislava Kovala, který si údajně řekl o úplatek od firmy, která s resortem spolupracovala. Ministerstvo na něj podalo trestní oznámení. Koval byl ještě v lednu ostravským zastupitelem za ANO. Z hnutí však byl hned po vypuknutí kauzy vyloučen, vzdal se také dvou mandátů v zastupitelstvech města.

Koval tvrdí, že svým jednáním, při němž si podle policie řekl o úplatek, pouze cíleně testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Pokud by prý kývl, ministerstvo by s firmou přestalo obchodovat. Nikomu z vedení ministerstva ale o své údajné akci neřekl. Koval později zástupci firmy zavolal, že už žádné všimné nechce, v té době ho už ale policisté delší dobu odposlouchávali.