Na podzim budou senátorský mandát obhajovat čtyři senátoři KDU-ČSL

V podzimních senátních volbách bude mandát za KDU-ČSL obhajovat šéfka jejich senátorského klubu a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v Kroměříži.

V podzimních senátních volbách bude mandát za KDU-ČSL obhajovat šéfka jejich senátorského klubu a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v Kroměříži. Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Obhajovat mandát bude také Miluše Horská v Pardubicích...
..či Jaromíra Vítková v Blansku.
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na stranickém sjezdu apeloval na větší spolupráci se seniory. Vyzval také k úzkému strategickému partnerství ČR s Německem.
4
Fotogalerie

V podzimních senátních volbách budou mandáty za KDU-ČSL obhajovat šéfka jejich senátorského klubu a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v Kroměříži, místopředseda klubu Lumír Kantor v Olomouci a dále Miluše Horská v Pardubicích a Jaromíra Vítková v Blansku. Během druhého dne lidoveckého sjezdu v Ostravě se dnes kandidáti představili delegátům. O kandidátech pro další dva obvody ještě lidovci jednají. Funkční období letos končí 27 senátorům.

Kantor řekl, že práce v Senátu a zároveň v nemocnici dává smysl, protože se navzájem posilují a prací v politice může člověk společnosti vrátit něco z toho, co se během let naučil. 

Fiala si přeje, aby za jeho volební obvod byl senátorem člověk, který má region rád a je ochoten pro něj něco dělat. „Kromě toho, že čtyři volební období starostuji, tak deset let vedu Sdružení obcí Orlicko, spoluzakládal jsem destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, takže opravdu mě zajímá rozvoj celého regionu, zajímají mě potřeby starostů, potřeby obcí, potřeby spolků. Jediný cíl, proč bych se chtěl stát senátorem, je pomoc regionu, aby o něm bylo vědět a aby se do něj dostaly potřebné peníze na potřebné věci,“ řekl Fiala.

Váňová, která je starostkou Mořkova 13 let, řekla, že jí připadá přirozené, když pak starosta kandiduje do Senátu. „Senátor je podobná práce - starosta pracuje jen pro svou obec, kdežto senátor už pracuje pro víc obcí okolo sebe,“ uvedla. V horní komoře se chce zaměřit na rozvoj regionu, životní prostředí a sociální politiku. 

Senátorský klub KDU-ČSL aktuálně čítá dvanáct lidí, strana bude obhajovat mandáty v sedmi obvodech. Někteří nominanti budou kandidovat přímo pod značkou KDU-ČSL, někteří za KDU-ČSL s podporou TOP 09 a ODS a další za koalici Spolu.

Mezi senátory, kterým končí funkční období a letos mandát za KDU-ČSL obhajovat nebudou, jsou ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, bývalý šéf senátorského klubu Petr Šilar a senátorka za obvod Praha 10 Renata Chmelová.

Termín obecních voleb a voleb do třetiny Senátu vypsal prezident Miloš Zeman na pátek 23. září a sobotu 24. září. KDU-ČSL minule komunální volby vyhrála, má 287 starostů a 3846 zastupitelů.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na stranickém sjezdu také apeloval na větší spolupráci strany se seniory. V projevu také uvedl, že by Česká republika měla navázat úzké strategické spojenectví s Německem. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí rovněž považuje za důležité vytvořit strategický plán, jak během tří až pěti let ukončit závislost na Rusku, co se týče energií či surovin.

Senátní volby 2022 >>>