Na Ransdorfův pohřeb přišly stovky lidí, vdova kritizovala KSČM

Pohřeb Miloslava Ransdorfa, Vojtěch Filip

Pohřeb Miloslava Ransdorfa, Vojtěch Filip Zdroj: CTK

Pohřeb Miloslava Ransdorfa
Pohřeb Miloslava Ransdorfa
Pohřeb Miloslava Ransdorfa, ministr průmyslu Jan Mládek
Pohřeb Miloslava Ransdorfa, Marta Semelová
Pohřeb Miloslava Ransdorfa, Jiří Dolejš
8
Fotogalerie
Několik stovek lidí se dnes ve strašnickém krematoriu v Praze rozloučilo se zesnulým europoslancem Miloslavem Ransdorfem (KSČM). Řada z nich na něj vzpomínala jako na velkého intelektuála, který svým rozhledem přesahoval většinu svých kolegů. Dlouholetý politik komunistické strany zemřel náhle před týdnem ve věku 62 let.

„Měl tak velký rozhled, který mu moc lidí závidělo,“ vzpomněl na svého stranického kolegu šéf komunistů Vojtěch Filip. „Mám na něj ty nejlepší vzpomínky z 80. let z Prognostického ústavu, kdy to byl člověk neobyčejného rozhledu, který nás mladší udivoval svými znalostmi,“ řekl novinářům zase ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který se také přišel rozloučit.

„Těžko ho bude možné nahradit, protože při mých skromných znalostech na 20 jazyků rozhodně nedosáhnu, i kdybych se snažil,“ konstatoval zase Jaromír Kohlíček v narážce na Ransdorfovy široké jazykové znalosti. Právě Kohlíček nyní Ransdorfa nahradí v poslaneckých lavicích Evropského parlamentu. „Velký mozek, rozporná osobnost. Vyčníval z davu a tím, že vyčníval, tak se stával často terčem,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

S europoslancem se dnes podle odhadu ČTK přišly do Strašnic rozloučit asi čtyři stovky lidí, kteří zcela zaplnili smuteční síň. Během hodinového smutečního obřadu vystoupili Ransdorfova žena a dcera a také jeho dlouholetý přítel Josef Skála. Předseda komunistů Filip uvedl, že šlo o důstojné rozloučení.

Kritická vdova

Podle jednoho z účastníků obřadu se vdova ve svém projevu vyjádřila mimo jiné poměrně kriticky o KSČM, například ve vztahu k financování volební kampaně. „To může být jejich stanovisko, v každém případě Míla věděl, jaký je rozpočet na jednotlivé volby, pracoval s tím rozpočtem a v tomto ohledu nevím, jak by to mělo souviset s činností KSČM,“ reagoval po obřadu na dotaz novinářů Filip. Ransdorfovi a jeho rodině byl prý v minulosti vždy připraven pomoci.

Politici, kteří dnes na Ransdorfa vzpomínali, připomínali někdy i jeho životní peripetie. „Do jeho postojů politických se skutečně promítla obrovská erudice v oblasti filozofie a historie. A já si říkám, že přitom všem, co v něm bylo a co uměl, tak ho bylo skoro pro politiku škoda. Kdyby zůstal na akademické půdě, určitě by byl ctihodným profesorem a určitě by neměl tolik složitostí v životě, do jakých se právě prostřednictvím politiky dostal,“ řekl například bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček.

Zadržení

Ransdorf vzbudil značnou pozornost loni v prosinci, kdy ho se třemi Slováky zadržela švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf, který kvůli případu pozastavil členství v levicové frakci Evropského parlament, odmítal, že se dopustil čehokoli nezákonného. Chtěl prý jen navázat komunikaci s bankou.

Ransdorf se narodil v roce 1953 v Rakovníku. V politice byl nejprve poslancem Federálního shromáždění, potom zasedal ve Sněmovně a od roku 2004 získal mandát v Evropském parlamentu. Členem komunistické strany byl od roku 1972.
Zemřel náhle před týdnem, kdy jej záchranná služba převezla do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Institut druh zdravotních potíží nesdělil, Ransdorf měl ale cukrovku a jeho zdravotní stav se prý zhoršil po loňském zadržení ve Švýcarsku. Politik, jehož smrt nyní vyšetřuje policie, si stěžoval na to, že mu tamní policie po určitou dobu odpírala léky na cukrovku.