Nadace Via předala ceny za firemní a individuální filantropii

VIA BONA 2011

VIA BONA 2011 Zdroj: Nadace VIA

Nadace Via rozdala dnes v Praze ceny za dárcovství. Ocenění Via Bona za filantropii získalo pět firem a tentokrát ne jeden, ale dva jednotlivci. Organizátoři tak chtěli poukázat na trend v českém dárcovství. Darovaná částka od drobných dárců se totiž zas začala zvedat, zatímco od společností dál klesá. Cenu obdrželi Břetislav Tůma a Jaroslav Šturma, z firem pak Vodafone, velkoobchod LAW CZ, společnost LMC, KPMG a Telefónica.

„Letošní novinkou je cena za osobní zaujetí - Srdcař roku. Reflektuje vývoj v českém dárcovství. Po dva roky trvajícím poklesu meziročně vzrostl celkový objem soukromých darů v ČR o 2,3 procenta, a to právě díky individuálním dárcům,“ uvedli zástupci nadace.

Podle nich údaje generálního finančního ředitelství z letošního září ukazují, že v Česku se po dvou letech snižování darovaná částka zas zvedla. Meziročně vzrostla o 80 milionů. Víc dávají jednotlivci. Suma, kterou na dobročinnost věnují firmy, se už třetím rokem snižuje. Loni činila 2,2 miliardy.

Cenu novinářů pro individuálního dárce dostal Břetislav Tůma za dlouhodobou podporu dobročinných projektů, a to především na Opavsku. Mimo jiné věnoval peníze na vybudování kaple Cesty česko-německého porozumění, uspořádal benefiční koncert pro Japonsko po cunami či organizuje soutěže pro postižené děti. „Typickým rysem pomoci pana Tůmy je to, že k podpoře projektů, v nichž se angažuje, se snaží získat i své okolí,“ uvedla nadace.

VIA BONA 2011VIA BONA 2011 | Nadace VIA

Srdcařem roku se stal zakladatel a ředitel Dětského centra Paprsek pro handicapované děti Jaroslav Šturma, který léta vedl psychologickou společnost. „Podpoře slabých, zdravotně postižených a potřebných se doktor Šturma věnuje již od sametové revoluce a s maximálním osobním nasazením,“ zdůvodnili ocenění pořadatelé.

Cenu pro velkou firmu dostala společnost Vodafone za podporu České asociace streetwork, která sdružuje terénní pracovníky. Navázala s ní spolupráci v roce 2005 a přispívá na programy pro mladé. Ocenění získal i papírenský a kancelářský velkoobchod LAW CZ. Brněnskému TyfloCentru pro lidi se zrakovým postižením darovala milion korun na dostavbu a vybavení učeben i cvičných kuchyní, kde se nevidící učí sami připravovat jídla.

Cena za odvahu podpořit inovativní projekt připadla letos společnosti LMC. Ta navázala spolupráci s Nadačním fondem pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Na portálu prace.cz díky tomu vznikla zvláštní sekce pro firmy a handicapované. Firma také pořádá semináře pro personalisty.

Za zapojování zaměstnanců do dárcovství a dobrovolnictví ocenila Nadace Via společnost KPMG, jejíž pracovníci školí lidi z neziskových organizací o účetnictví či daních. Cenu za dlouhodobé partnerství si odnesla Telefónica za svou téměř sedmnáctiletou spolupráci se Sdružením Linka bezpečí. Díky ní je mimo jiné volání na dětský krizový telefon bezplatné.