Nákup obrněnců Titus se rok nehnul z místa

Tatra Titus

Tatra Titus

Tatra Titus
Obrněnec Titus firmy Nexter
Tatra 6x6 TITUS
kolový obrněný transportér Titus na podvozku Tatra
Tatra Titus
6
Fotogalerie

Ministerstvo obrany si kvůli bezpečnostní prověrce vymínilo změnu dodavatele bojových vozidel. Přesto nepožádalo o podání nabídky, bez které nelze o zakázce jednat.

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) ujišťuje, že jednání o zakázce na více než šest desítek francouzsko-českých obrněných vozidel Titus za 4,8 miliardy korun spěje do finále. Ve skutečnosti rozhovory s dodavatelem ani nezačaly. Od chvíle, kdy vláda zakázku schválila, uplynul právě rok a jeden měsíc. 

„Zatím jsme nebyli vyzváni k podání nabídky. Pokud by se tak stalo, předpokládáme, že kontraktační jednání budou trvat spíše měsíce než týdny,“ uvedl mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Původně měla obrněnce dodat Tatra Export spadající pod Tatra Trucks. Právě v kopřivnické automobilce se budou titusy vybavené šestikolovými tatrováckými nápravami kompletně vyrábět. Jenže sekce vyzbrojování ministerstva začala namítat, že dceřiná společnost nemá bezpečnostní prověrku. CSG tedy už před několika měsíci navrhla jako dodavatele jinou firmu ze skupiny – pardubickou Eldis, která osvědčení má.

„Zatím nebyl ukončen kontrolní a schvalovací proces této změny a ta dosud nebyla oznámena vládě a ministerstvu financí. Jakmile se tak stane, bude dodavatel vyzván k vyjednávání,“ sdělil Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Podle Čírtka byla změna zbytečná. „Ministerstvo si vymínilo, že dodavatel musí mít prověrku, i když zákon o veřejných zakázkách nic takového nevyžaduje a titusy žádné utajované skutečnosti neobsahují,“ uvedl.

Nyní by už mělo být všechno v pořádku. „Je důležité, že uchazeč prokázal splnění všech podmínek pro realizaci kontraktu včetně požadavku na stupeň osvědčení právnické osoby od Národního bezpečnostního úřadu,“ podotkl Sýkora.

Přesto nákup stojí, protože změnu dodavatele neprojednalo kolegium ministra obrany. Údajně by se záležitostí mělo zabývat v nejbližší době.

Kromě vozidel Titus je u ledu i zakázka na izraelské 3D radary, kterou vláda odklepla přede dvěma roky, nebo nákup děl ráže NATO. Na podzim má pak začít druhý pokus výběru víceúčelových vrtulníků. Předchozí tendr chystaný čtyři roky zrušila bývalá šéfka obrany Karla Šlechtová (ANO).