Nástupní mzdy loni stouply až o desítky procent, vedla energetika

U některých profesí, jako třeba podlahářů, architektů či trenérů vzrostly loni nástupní mzdy až o desítky procent

U některých profesí, jako třeba podlahářů, architektů či trenérů vzrostly loni nástupní mzdy až o desítky procent Zdroj: ČTK

Nástupní mzdy, které firmy nabízely na pracovním portálu JenPráce.cz během roku 2023, stouply proti předloňskému roku o 10,4 procenta. U některých profesí, jako třeba podlahářů, architektů či trenérů vzrostly loni nástupní mzdy až o desítky procent, vyplývá z dat portálu. Průměrná mzda v Česku se podle prosincových dat Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí 2023 zvýšila meziročně o 7,1 procenta. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta.

"Zveřejněné průměrné minimální nástupní odměny reflektují firmami poptávané pracovní pozice, kdy průměr táhnou nahoru nedostatkové profese, jako například pozice specialisty v energetice, kde se meziročně v průměru zvedly nástupní mzdy o 47 procent. Celkový průměr 10,4 procenta tedy zároveň dokumentuje fakt, že u řady profesí rostly nástupní mzdy v jednotkách procent," řekl datový analytik portálu Michal Španěl.

Nejvyšší nárůst zaznamenaly profese trenéra a specialisty v energetice, u nichž nástupní mzda stoupla o 47 procent na 42 275 korun, respektive 52 865 korun. Následovala profese architekta s nárůstem o 40 procent na 49 839 korun a vedoucího obchodu s růstem o téměř 28 procent na 45  460 korun. Podobně na 55 205 korun se zvedla nástupní mzda technickým manažerům v energetice, vyplývá z dat portálu.

"Data ukázala rovněž na výrazné průměrné zvýšení nástupních odměn u pozic techniků IT či podlahářů," uvedla ředitelka portálu Anna Kevorkyan. Letos očekává další navyšování nástupních odměn. "Nezaměstnanost bude pravděpodobně stále nízká a řada domácností je s rozpočtem ve velkém tlaku skrze zdražování," dodala.

Příspěvek na stravování si loni uhájil s devíti procenty pozici nejčastěji nabízeného zaměstnaneckého benefitu. Rok před tím byl jeho podíl téměř deset procent, uvedla ředitelka. Nepatrná ztráta popularity je podle ní důsledkem faktu, že firmy začaly nabízet ve větší míře finanční benefity. Konkrétně finanční bonusy a prémie hned v několika měsících roku 2023 kralovaly žebříčku zaměstnaneckých benefitů.

Kevorkyan upozornila na to, že konsolidační balíček povede k tomu, že některé zaměstnanecké benefity už nebudou tak daňově výhodné. "Firmy budou mít i v nadcházejících měsících tendenci přecházet k peněžním benefitům," odhadla.

Pracovní portál JenPráce.cz patří mezi největší pracovní portály v České republice a funguje od roku 2013.