Němcová do prezidentských voleb nepůjde

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Miroslava Němcová do primárek ODS na funkci prezidenta republiky nepůjde. Oznámila to na schůzi regionálního sdružení ODS na Vysočině. Za klíčové v současné době považuje, aby nebyla zpochybněna stabilita ústavních institucí. Je proto přesvědčena, že republice pomůže daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Vnímám velmi hluboce vypjatou situaci v naší zemi. Za klíčové v této době považuji, aby nebyla zpochybněna stabilita ústavních institucí. Parlament je základní institucí demokratické země, která za všech okolností musí dbát o udržení společenského smíru, což je cíl, který bude v následujících měsících vystaven velkým zkouškám. Proto jsem přesvědčena, že právě v této turbulentní době mohu prospět České republice daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ odůvodnila svůj krok Němcová.

V ODS záměr kandidovat ve stranických primárkách o nominaci do prezidentské volby zatím ohlásili místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a europoslanec ODS Evžen Tošenovský.

Podle aktuálního průzkumu agentury Median Němcová příliš velkou šanci být do funkce prezidenta zvolena neměla. V prvním kole přímé volby by jí dalo hlas 2,5 procenta voličů. Sobotka by získal 4 procenta hlasů.

Podle průzkumu by teď zvítězil expremiér Jan Fischer, kterému by dala hlas téměř třetina voličů. Těsně za ním se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar, který jako kandidát ČSSD soupeřil o Hrad s Václavem Klausem před čtyřmi lety. Fischer a Švejnar se vytrvale drží na předních místech, ale například podíl příznivců podnikatele Tomia Okamury se od předchozího průzkumu Medianu z ledna snížil o dvě třetiny, na čtyři procenta.