Němcová, Kuba, Bendl. ODS dnes představí své lídry

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zdroj: ctk

Širší vedení ODS dnes schválí kandidátní listiny pro sněmovní volby a představí lídry v jednotlivých krajích. Stranu do voleb povede bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, úřadující předseda Martin Kuba bude jedničkou ve svém domovském Jihočeském kraji.

Kandidátní listiny už před tím schválily krajské organizace ODS. Podle místopředsedy ODS a téměř jistého lídra kandidátky v Plzeňském kraji Jiřího Pospíšila už širší vedení strany zřejmě nebude do kandidátek výrazněji zasahovat. A to i přesto, že v některých krajích z kandidátek vypadli zkušení politici.

Například v Praze se na listinu nedostal bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, v Libereckém kraji zase bude chybět exposlankyně Ivana Weberová. Podle některých členů vedení ODS by se právě o zařazení Weberové mohlo ještě diskutovat. Chalupa řekl, že se nebude domáhat toho, aby byl na kandidátku dodatečně umístěn.

Výkonná rada ODS by měla schválit také etický kodex, který bude muset podepsat každý, kdo bude na kandidátce ODS. Kodex by měl vyřešit to, za jakých podmínek budou poslanci povinni vzdát se mandátu.