Němeček: Hospodaření nemocnic i VZP se stabilizovalo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Zdravotnické finance jsou podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) stabilizované, zdravotní pojišťovny včetně VZP skončily rok 2014 s přebytkem, nemocnice hospodařily vyrovnaně. Úspor bylo dosaženo snížením cen léků. Na zvýšení platů ve všech nemocnicích peníze jsou, řekl Němeček a upřesnil, že přes zdravotní pojišťovny šlo do systému loni téměř 230 miliard korun. Opozice má k ministrovu tvrzení výhrady.

„Většina klíčových nemocnic skončila rok 2014 s kladným nebo vyrovnaným hospodářským výsledkem, a to fakultní i většina krajských. Velmi pozitivně hodnotím i to, že se dařilo zdravotním pojišťovnám udržovat vyrovnané hospodaření. Považuji to za velmi dobrý výsledek, který tady několik let nebyl,“ řekl ministr, který ocenil zlepšení zejména VZP dosažené za situace, kdy vracela část půjčky od státu. „Za ocenění stojí i činnost lékového ústavu, který revizí cen léků ušetřil zdravotnímu pojištění přes dvě miliardy korun,“ dodal.

Právě tyto dobré výsledky podle ministra umožnily od 1. ledna zvýšit tarifní platy zdravotníků i ostatních pracovníků v nemocnicích o pět procent. Navýšení je zajištěno úhradovou vyhláškou pro všechny nemocnice.

„Rozkvět nebyl tak obrovský, ale zklidnila se atmosféra slibem, že se přilijou peníze,“ reagoval exministr zdravotnictví a místopředseda sněmovního zdravotního výboru Leoš Heger (TOP 09). Uvedl, že zdravotnické finance se zlepšily už v roce 2013, loňský rok tak zčásti běžel setrvačností z minulých let.

Ministrům optimismus nesdílí všichni

Také prezident České lékařské komory Milan Kubek ministrův optimismus mírnil. Vláda podle něj stále nevyřešila prohlubující se nedostatek lékařů. Zákon o specializačním vzdělávání dosud nepředložila. „Ani pětiprocentní zvýšení platů není řešením, lékaře v nemocnicích neudrží, pokud nebudou mít jistotu, že platy budou dál zvyšovány,“ řekl Kubek.

Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové není situace v nemocnicích až tak optimistická, jak uvádí ministr. Stále tam prý cítí dopad předchozích omezujících opatření. Vítá ale, že resort je finančně stabilizovaný. „Je vidět, že predikce výběru zdravotního pojištění vychází, i v souvislosti s tím znovu otevřeme jednání o platech a počtech zaměstnanců i jejich pracovní zátěži,“ řekla.

Němeček potvrdil, že pokud se bude ekonomika vyvíjet jako dosud, je připraven v druhé půli roku začít jednání o dalším růstu platů zdravotníků.