Německu hrozí předčasné volby, rozhodne vnitrostranické hlasování SPD

SPD Andrea Nahlesová

SPD Andrea Nahlesová Zdroj: Reuters

Téměř půl milionu členů německé SPD má ode dneška do 2. března možnost hlasovat o uzavření další koaliční smlouvy s konzervativní unií CDU/CSU. Sociální demokracie je přitom v této otázce rozdělená a očekává se, že výsledek bude těsný. Pokud základna návrh zamítne, bude mít kancléřka Angela Merkelová na výběr menšinovou vládu nebo nové volby.

SPD, která nejdříve obnovení velké koalice odmítala, je v hluboké krizi, což se promítá i do jejích preferencí. Podle posledních průzkumů by jí dalo hlas pouhých šestnáct procent voličů, jen zhruba o tři procenta více než populistické Alternativě pro Německo (AfD). Už zářijový zisk 20,5 procenta byl přitom pro sociální demokracii největší poválečnou porážkou.

Část partaje si proto myslí, že je třeba vyhnout se dalším volbám. Především mladé křídlo ale míní, že SPD dlouhodobě více ublíží působení ve velké koalici ve stínu konzervativců. „Pokud jsme vystrašeni z nových voleb, můžeme rovnou zavřít krám,“ tvrdí lídr mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert.

Kvůli neshodám kolem vládního angažmá a kritice za změny postojů v čele strany nedávno po necelém roce skončil někdejší šéf europarlamentu Martin Schulz, od něhož měli sociální demokraté velká očekávání. Za svoji nástupkyni navrhl šéfku poslanců SPD Andreu Nahlesovou. Záměr, aby už nyní stranu dočasně vedla, ale neprošel, o funkci předsedkyně se utká až na dubnovém sjezdu.

Zastánci partnerství s konzervativci i tak doufají, že očekávané nástupnictví zdatné řečnice Nahlesové může výsledek referenda ovlivnit. „Mluví jazykem stranické základny, proto je správnou osobou k prosazování velké koalice,“ citovala agentura Bloomberg analytika Carstena Nickela z poradenské společnosti Teneo Intelligence. Podotkl však, že chaos posledních dnů na druhou stranu zvýšil riziko krachu koaličního plánu.

Vzhledem k tomu, že jednání se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými už dříve ztroskotala, zbudou Merkelové v případě dalšího neúspěšného pokusu o vládní námluvy už jen dvě možnosti. Dříve uvedla, že dá přednost novým volbám před menšinovým kabinetem. Je ale možné, že ji straničtí kolegové přimějí ke změně stanoviska. Někteří křesťanští demokraté jsou natolik nespokojení s ústupky vůči SPD a jejím aktuálním stavem, že už nyní váhají, zda by minoritní vláda nebyla lepším řešením než velká koalice. Svobodní demokraté navíc avizovali její možnou podporu.