Nemocnice se nedohodly na úhradách, chtějí jednat s ministrem

ilustrační foto magnetické rezonance

ilustrační foto magnetické rezonance Zdroj: Marek Podhora/E15

Nemocnice se nedohodly se zdravotními pojišťovnami na úhradách péče pro příští rok, dohodovací řízení skončilo bez výsledku. Návrhy nemocnic i zdravotních pojišťoven dostane ministerstvo zdravotnictví, které má do konce roku vydat úhradovou vyhlášku. Podle nemocnic hrozí, že když úhrady nestoupnou, nebude příští rok na navýšení platů a mezd, jež ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil.

„Zástupci poskytovatelů odmítli návrhy zdravotních pojišťoven, protože obsahovaly návrh na zachování úhrad z roku 2015, u následné a dlouhodobé péče dokonce na jejich snížení, a to poklesem úhrady při překročení časového limitu,“ uvádí se na webu Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN).

Předseda AČMN Eduard Sohlich řekl, že nemocnice požadovaly navýšení úhrad, které by odpovídalo růstu výběru pojištění, jež se za první pololetí blíží pěti procentům, takže za celý rok by pěti procent mělo dosáhnout. „Čili chceme opravdu jen to, co by pojišťovny měly na účtech, nechceme nějaké nereálné navýšení úhrad,“ zdůraznil.

Růst platů v ohrožení

„Druhou věc, co bychom chtěli, protože se pořád mluví o navýšení platů zdravotnických pracovníků, aby ve vyhlášce byly jasně deklarované finanční prostředky na navýšení platů,“ řekl Sohlich. Zdravotní pojišťovny podle něj na jednání tvrdily, že na požadovaný nárůst nebudou mít peníze. „Ony navrhují úhrady, které jsou na úrovni letošního roku, což je naprosto nepřijatelné,“ dodal.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý řekl, že slibovat cokoliv pro příští rok je ošemetné vzhledem k tomu, že nelze s jistotou přesně říci, jak se bude vyvíjet ekonomika, jak bude vypadat úhradová vyhláška a další klíčové faktory.

„Kdo si ale chce udělat poctivý obrázek, může vyjít z toho, že už zdravotně pojistný plán pro letošní rok počítá s tím, že nemocnicím zaplatíme za péči o dvě miliardy více než loni. A teď navíc vše nasvědčuje tomu, že úhrady pro nemocnice navýšíme ještě skoro o dalších půl miliardy. Naším cílem je, aby naši klienti dostávali nejlepší možnou péči,“ řekl.

Poruší se sociální smír?

Pokud nemocnice víc peněz nedostanou, hrozí podle Sohlicha, že platy příští rok nenavýší. Ministr přitom navýšení platů slíbil. Už letos musely nemocnice navýšit platy a mzdy, z úhrad pojišťoven na to ve vyhlášce byl nárůst o tři procenta. Ty podle Sohlicha ale ve skutečnosti nedostaly kvůli tzv. koeficientu přesunu pojištěnců.

„V podstatě máme letos maximálně o jedno procento víc než loni, takže na pětiprocentní navýšení platů nemáme, už letos jedeme na dluh,“ upozornil.

Nemocnice podle Sohlicha už vyčerpaly všechny rezervy a příští rok nemají z čeho brát. Pro některé nemocnice by to mohlo znamenat zavírání některých oddělení, aby zbývajícím pracovníkům mohly platy stoupnout.

Sohlich ale spíše předpokládá, že manažeři platy nenavýší, což rozkolísá sociální smír. Už teď jsou zdravotníci nespokojeni, odcházejí, je nedostatek lékařů a sester a situace by se ještě zhoršila.

Neshoda v dohodovacím řízení je v posledních letech běžná, naposledy se nemocnice s pojišťovnami dohodly před devíti, deseti lety. Výši úhrad tak už řadu let určuje vyhláškou ministerstvo.