Vláda na státní pojištěnce přihodí skoro dvě miliardy navíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Platby za státní pojištěnce se od ledna příštího roku zvednou o 1,8 miliardy korun. O navýšení měsíční platby z 845 na 870 korun za každého z téměř šesti milionů státních pojištěnců, mezi nimiž jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, napotřetí rozhodla vláda. Předchozí pokusy ztroskotaly na neshodách ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který požadoval nárůst měsíční platby na 904 korun, celkem o 4,3 miliardy korun.

Odboráři považují schválený růst o 1,8 miliardy za „skandálně nízký“, odchody lékařů a sester to podle nich nezastaví. Nemocnice varovaly, že kvůli nižším příjmům budou mít problém udržet nynější pětiprocentní navýšení platů a mezd.

„Je to výsledek konsensu mezi předsedy všech tří koaličních stran a v podstatě to odpovídá dohodě, že v rámci veřejné sféry bude zaměstnancům uvolněno navýšení na tříprocentní růst platů,“ řekl Němeček. Počítá s tím, že jak rostou mzdy, poroste i výběr pojistného a zdravotnictví tak získá další peníze na navýšení platů. Schválené navýšení Němeček považuje za přechodné opatření, než bude zákonem stanovena pravidelná valorizace.

„Zvýšení plateb za státní pojištěnce o tři procenta, tedy o 1,8 miliardy korun, považuji za mimořádně důležité rozhodnutí,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Valorizace je nezbytná, abychom mohli i z těchto peněz zajistit růst mezd pro zdravotní personál, zabránili riziku hromadného odchodu lékařů a sester do zahraničí,“ dodal.

Lékařský odborový klub: Vláda to nemyslí se sytémem dobře

„Nejsme ani na polovině částky, kterou jsme považovali za minimální. Je to skandální a bude to mít určitě negativní dopad na fungování zdravotnictví,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Podle něj vláda dala signál, že to „se systémem nemyslí dobře“. Nedostatečný přísun peněz podle něj ještě víc naruší funkčnost, která se už teď zhoršuje.

„Je to málo, my se skutečně obáváme o kvalitu poskytované péče, a zda zaměstnanci v českých nemocnicích zůstanou,“ řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle ní je třeba dál vyjednávat. Možnosti vidí v tom, že s růstem mezd a platů stoupá i výběr zdravotního pojištění, takže by určité navýšení na platy mohly poskytnout i zdravotní pojišťovny ze svých příjmů.

Výkonná předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová řekla, že nemocnice z těchto příjmů nebudou schopny udržet pětiprocentní navýšení platů a mezd. Každoročně stoupají výdaje nemocnic o miliardu na léčbu ve specializovaných centrech, budování nových kapacit, jako jsou centrální příjmy a nové přístroje, je to další miliarda ročně.

Na mzdy v nemocnicích jsou to desítky milionů navíc. „Obávám se, že všechny tyto potřeby nebude možno zajistit, něco se zřejmě bude muset omezit,“ uvedla.

Objem financí, který vláda na odvody uvolní, je podle Žitníkové nízký i vzhledem k tomu, kolik peněz odteklo ze zdravotnictví kvůli nárůstu DPH, opatření České národní banky a kolik peněz nebylo zaplaceno kvůli omezujícím úhradovým vyhláškám z let 2012 a 2013. Tehdy nemocnice musely nařízením vlády zvýšit platy, peníze na to ale nedostaly.

Babiš původně navrhoval růst o 600 milionů korun, dnes ale stejně jako Němeček přistoupil na kompromis. „Přidám na platy doktorům a sestřičkám. Ale chci garanci, že to půjde přímo jim a neztratí se to zase v černé díře zdravotnictví jako loni,“ napsal na Twitteru vicepremiér, který nehospodárnost ve zdravotnictví kritizuje opakovaně.

To, aby šly peníze přímo na růst platů v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních, chce Němeček zajistit pomocí úhradové vyhlášky.

ČSSD a lidovci se shodli na růstu odvodů za státní pojištěnce

Vláda má na programu návrh na růst odvodů státu do zdravotnictví