Nový zákon by měl vytlačit hazard z center, nebude ani u škol a hřišť

herna

herna Zdroj: E15

Na každou tisícovku obyvatel jen jedna herna, kasina pouze ve městech nad 40 tisíc lidí, na automatu by mohl hrát jen ten, kdo nebere dávky a nedluží na alimentech - to jsou některé z bodů v návrhu nového zákona o hazardu. Norma by také měla vytlačit hazard z center měst, nebude ani u škol či hřišť.

„Teď je u nás hazard skoro neregulovaný,“ řekl Hospodářským novinám náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který zákon připravuje. Ministerstvo již dříve uvedlo, že zcela nový zákon o loteriích chce do vlády poslat do konce letošního roku. Platit by měl od 1. ledna 2016.

Noviny uvádějí, že podle navrhovaných paragrafů by se hazard nesměl provozovat 100 metrů od škol, úřadů, hřišť nebo nemocnic a ordinací lékařů. Hraní hazardních her by mělo být vyloučené i v památkových zónách. Bez hazardu by tak bylo například centrum Prahy.

Povinná registrace i pro internetové sázení

Návrh také počítá s povinnou registrací - ať už jde o herny nebo sázení na internetu. Vzniknout by podle deníku měla centrální databáze propojená s úřady. Obsluha v herně bude muset každého povinně zkontrolovat, jestli nejde o člověka, který například bere sociální dávky, je v úpadku nebo se nechal kvůli závislosti na hraní dobrovolně do registru zapsat. Takový člověk podle Závodského nebude moct hazardní hry hrát.

Česko chce začít s hazardními hrami bojovat podobně jako s drogami. Vláda minulý týden rozhodla o tom, že problematiku má národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zahrnout do konce roku do protidrogové strategie. Do konce března příštího roku pak má připravit plán opatření, díky nimž by se závislostem na hraní a jejím dopadům dalo předcházet. Podle studie by v ČR mohlo být závislých na hraní automatů, videoloterijních terminálech či na sázení kolem 42 tisíc lidí. Celkem 168 tisíc lidí by mohlo mít v budoucnu s hráčstvím potíže, nebo už je má.