Obce investují do bytů pro mladé. V Hradci Králové se o ně losuje

Masarykovo náměstí v Hradci Králové

Masarykovo náměstí v Hradci Králové Zdroj: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY 2.5)

Pražské Jižní Město
Panelové domy, ilustrační foto
Pražské Vinohrady
Staré činžovní domy v Praze na Újezdě
Stavba, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Sehnat bydlení za přijatelnou cenu je pro mladé rodiny, studenty po škole či čerstvě dospělé lidi, kteří například opouštějí dětské domovy, stále těžší. Řada měst se proto vedle zřizování sociálního bydlení letos zaměří i na výstavbu desítek startovacích bytů za stovky milionů korun.

Brno například rozjede rekonstrukci hned několika bytových domů, kde vznikne kromě jiného více než třicet bytů pro mladé. „Podobné rekonstrukce umožní z nevyhovujících bytů vytvořit uživatelsky lépe řešené prostory, do nichž se mohou nastěhovat lidé, kteří potřebují pomoc v bytové nouzi,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V Hradci Králové se tento týden budou losovat noví nájemníci padesáti startovacích bytů, které město letos nabízí. Do posledního losování o 46 hradeckých startovacích bytů v roce 2018 se přitom přihlásilo více než tisíc zájemců.

Obce mají většinou pro uchazeče o podobnou službu obdobné podmínky. Zájemci musí být obvykle mladší 33 či méně let, musí mít v daném městě trvalý pobyt nebo aspoň práci, nesmí mít dluhy vůči městu ani vlastnit jinou nemovitost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!