OBRAZEM: Teploty klesají až k minus 30 stupňům Celsia

Mrazy

Mrazy Zdroj: ctk

Všechna pražská zařízení pro bezdomovce jsou plná.
Kvůli mrazivému počasí, které meteorologové předpovídají na nadcházející dny, otevře Arcidiecézní charita na noc své denní centrum.
"Od dnešní noci až do pondělí, kdy jsou hlášeny nejnižší noční teploty, nechala Arcidiecézní charita v provozu přes noc své denní centrum," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Kabický.
Denní centra v nočních hodinách jsou otevřena u Naděje či Armády spásy. Zcela se naplnila i magistrátní ubytovna na lodi Hermes.
Mimořádná opatření pro pomoc bezdomovcům platí v metropoli od soboty 12. ledna, kdy byly uvolněny podmínky pro klienty na lodi Hermes.
10
Fotogalerie
Česko zažilo zatím nejmrazivější noc letošní zimy. Na některých místech republiky se vyskytly silné mrazy, a to nejen v neznámějších horských mrazových kotlinách, minus 20 stupňů Celsia naměřili meteorologové i jinde. Uvádí to informační portál Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vůbec nejnižší teplota dnešního rána byla naměřena na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku, a to minus 30 stupně Celsia. Mrazivé bude podle meteorologů i nedělní ráno.

„Ještě zítřejší ráno bude poměrně studené, nebude však už tak studené, jako bylo dnes. Přibude víc oblačnosti. Výstraha na silné mrazy platí až do zítřka do 10:00 hodin. Budou v průměru kolem deseti až dvanácti stupňů, ale nebudou už tak nízké, jako byly dnes,“ řekl dnes Jan Havelka z ČHMÚ. Od severovýchodu pronikl do ČR velmi studený vzduch, a tak nejnižší noční teploty se v Čechách pohybovaly hluboko pod bodem mrazu.

Kromě Jihočeského kraje má nejmrazivější noc letošní zimy za sebou například i Liberecký kraj, kde v osadě Jizerka v Jizerských horách k ránu meteorologové naměřili minus 28 stupňů Celsia a a v oblasti Jizerka rašeliniště ještě o šest desetin méně. Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku hlásí minus 24 stupňů Celsia, šumavský Březník minus 25,7 stupně Celsia, Horská Kvilda 26,7 stupně Celsia a totéž i Kořenov.

Vývoj teplot závisel podle meteorologů na oblačnosti. Vyjasnilo se hlavně v části severních, středních a východních Čech a na části východní Moravy, zatímco na jiných místech zůstalo zataženo.

Průměr minim byl v Čechách minus 14,6 stupně Celsia, na Moravě a ve Slezsku minus 10,2 stupně Celsia. Nejchladněji bylo ve středních Čechách, kde se průměr minim pohyboval minus 17,5 stupně Celsia.

V místech, kde se obloha v noci vyjasnila, teploty klesaly ještě více. Pod minus 20 stupňů Celsia naměřili například v České Lípě, Bedřichově, Košeticích či v Čáslavi, teplotu ještě o jeden stupeň nižší například v Harrachově, Jablonné v Podještědí nebo ve Stráži pod Ralskem.