Odbory ČMKOS povede dál Josef Středula, a to na další čtyři roky

Předseda ČMKOS Josef Středula s předsedou ANO Andrejem Babišem

Předseda ČMKOS Josef Středula s předsedou ANO Andrejem Babišem Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Sjezd ČMKOS: Odbory si znovuzvolí předsedu
2
Fotogalerie

Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) povede dál Josef Středula. Na odborářském sjezdu ho dnes odboráři znovu zvolili. Získal 153 ze 173 hlasů. Očekávaný výsledek oznámil šéf volební komise Petr Baierl. Středula neměl protikandidáta. V čele největší odborové centrály zůstává pro třetí čtyřleté období.

ČMKOS zastřešuje 31 svazů s několika stovkami tisíc členů. Středula centrálu řídí od dubna 2014.

"Bylo vydáno 173 lístků a odevzdáno 173, z toho nula neplatných. Josef Středula obdržel 153 hlasů, tedy 88,4 procenta," uvedl Baierl.

Středula po vyhlášení poděkoval "za obrovskou důvěru". Při poslední volbě před čtyřmi lety získal 98 procent hlasů.

Do čela ČMKOS, největší odborové centrály v ČR, byl Středula poprvé zvolen v roce 2014. Ve funkci tehdy nahradil Jaroslava Zavadila, který odstoupil po svém zvolení do Sněmovny (za ČSSD). Středula se pustil do resuscitace a modernizace ČMKOS, zásluhy o modernizaci organizace mu nyní připisují i někteří oponenti.

Tématem pro odboráře je dlouhodobě růst mezd, v roce 2015 ČMKOS pod Středulovým vedením rozjela kampaň Konec levné práce. Díky vyjednávání tak několikrát vzrostla minimální mzda, platy ve veřejném sektoru i ve firmách. ČMKOS se věnovala i situaci v těžební firmě OKD či otázkám prolomení limitů těžby uhlí. V poslední době se Středula zapojoval do debat kolem řešení dopadů pandemie koronaviru a války na Ukrajině a s tím související hrozby stagflace, tedy vysoké inflace a nízkého hospodářského růstu.

Video placeholde
Předvolební průzkumy v Česku • Videohub

Je znám jako tvrdý vyjednávač. V době, kdy Středula stál v čele svazu KOVO, se profiloval jako výrazný kritik pravicových vlád. Pod jeho vedením stál svaz v čele řady odborářských protestů a demonstrací.

Po listopadu 1989 se Středula podílel na přeměně Revolučního odborového hnutí (ROH) ve standardní odbory. Když v roce 2005 začal vést OS KOVO, byl v 38 letech nejmladším předsedou odborového svazu v ČMKOS.

V poslední době se Středulovo jméno objevuje ve spekulacích o možných kandidátech na funkci prezidenta republiky. Letos v únoru ho například mezi možné kandidáty zařadil současný prezident Miloš Zeman. Středula poté v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi uvedl, že na prezidenta nekandiduje a chce obhájit post předsedy ČMKOS.

Svůj možný vstup do politiky odmítal již dříve. "Myslím, že jako předseda odborů v politice jsem ... Pokud se ptáte na můj vstup do nějaké stranické linie, tak takovou nabídku jsem nedostal, a i kdybych dostal, odmítl bych ji. Protože si myslím, že nezávislost na politických subjektech je důležitá," řekl v září 2017 časopisu Týden.