Olomouc povede lídr ANO Žbánek

Miroslav Žbánek

Miroslav Žbánek Zdroj: ČTK

Primátorem Olomouce je lídr vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánek, kterého na ustavujícím zasedání zvolilo zastupitelstvo. Žbánek ve funkci olomouckého primátora vystřídal ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD. Členy městské rady zastupitelstvo teprve zvolí. Koalici v Olomouci po říjnových volbách vytvořilo ANO společně s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Olomouce čtyřkoalice disponuje většinou 26 hlasů. Pro Žbánka dnes při volbě primátora hlasovalo 31 zastupitelů, deset jich bylo proti a čtyři se zdrželi.

Podle koaliční smlouvy bude mít vítězné ANO v jedenáctičlenné radě Olomouce pět míst, ODS tři, KDU-ČSL dva a hnutí spOLečně jedno. Náměstky primátora se stanou Martin Major (ODS) Matouš Pelikán (KDU-ČSL), Pavel Hekela (spOLečně), Karel Konečný (ANO), Markéta Záleská (ODS) a Eva Kolářová (ANO). Neuvolněnými radními budou Miloslav Tichý (ANO), Milan Feranec (ANO), Jan Holpuch (ODS) a Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, má 14 mandátů. Druhé skončilo ProOlomouc s šesti mandáty. Třetí koalice Piráti a Starostové bude mít také šest zastupitelů. Čtvrtá ODS má pět mandátů, čtyři pátá KDU-ČSL. Šesté je hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM se dvěma mandáty. Devátá ČSSD získala dva mandáty.

V roce 2014 komunální volby v Olomouci také vyhrálo ANO, tehdy v zastupitelstvu obsadilo 12 míst. Druhá ČSSD získala deset mandátů a třetí ODS pět. KDU-ČSL měla pět mandátů. Po čtyřech mandátech obsadily KSČM a TOP 09. Sdružení Občané pro Olomouc získalo tři mandáty a ProOlomouc dva.

Po komunálních volbách v roce 2014 ale vítězné ANO v Olomouci nakonec skončilo v opozici. Radniční koalici tehdy vytvořila ČSSD spolu s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.