Olympijský výbor od sázkových firem dostal více, než čekal

Tento typ podnikání je podle všeho natolik výnosný, že ani vysoká peněžitá sankce nemůže provozovatele odradit

Tento typ podnikání je podle všeho natolik výnosný, že ani vysoká peněžitá sankce nemůže provozovatele odradit Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Českému olympijskému výboru (ČOV) nakonec od sázkových kanceláří přistálo na účtech více peněz, než očekával a než také původně firmy přislíbily na základě průběžných hospodářských výsledků. Jedenáct firem loni postoupilo výboru až ve čtyřech čtvrtletních splátkách část své loterijní daně, která by jinak putovala do státní kasy. Získal tak 444 milionů korun. Částka je konečná a liší se od původních odhadů, neboť konečná suma závisela na výsledcích firem.

Z poslední splátky za čtvrtý kvartál teď výbor rozdělí sportovním svazům, České obci sokolské a Českému paralympijskému výboru přes 152 milionů.

„Podařilo se nám z loterijních odvodů získat zhruba o čtyřicet milionů víc, než byly naše realistické odhady pro rok 2014. Neprofesionálnímu sportu mládeže se tak dostalo finanční injekce, která je v dnešní době velmi potřebná,“ uvedl místopředseda výboru Libor Varhaník s tím, že s loterijními společnostmi bude ČOV spolupracovat i nadále. Letošní splátky budou stejně jako loni rozděleny vždy po uplynutí jednotlivých čtvrtletí.

Přínos z loterijní daně pro ČOVPřínos z loterijní daně pro ČOV | E15

Loterijní daň činí nyní dvacet procent z rozdílu mezi tržbami a vyplacenými výhrami. Daň nahradila dřívější odvody na veřejně prospěšné účely, o kterých ale rozhodovaly samotné loterijní firmy, z nichž to část zneužívala. Od loňska ale mohou sázkové kanceláře snížit daňové zatížení o pět procentních bodů na patnáct procent, pokud částku věnují jako dar na sport. Právo rozdělovat peníze dostal právě Český olympijský výbor.

Pro sportovce se peníze od sázkových kanceláří staly vítanou náplastí poté, co zkrachovala jimi vlastněná stará Sazka, která jim v minulosti posílala stamiliony ročně.

Kam jdou peníze
» Fotbalová asociace a Český svaz ledního hokeje – 39 procent
» dalších osmdesát menších sportů – 45 procent
» Český paralympijský výbor – 1 procento
» Česká obec sokolská – 2 procenta
» ostatní svazy splňující požadavky – 3 procenta
» ČOV a projekty Sportuj s námi, Česko sportuje, Olympiáda dětí a mládeže, Moje olympiáda a další – 10 procent