Omezení stavebního spoření Senátem neprošlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Senátoři vrátili do Sněmovny návrh na omezení státní podpory stavebního spoření. Ta by se podle nich měla vrátit na úroveň roku 2010. Parlament tehdy schválil zákon, který kromě jiného zdaňoval připsanou státní podporu a který později zrušil Ústavní soud. Vláda proto přišla s dalším návrhem - Sněmovna ho sice schválila, ale Senát jí ho dnes vrátil s pozměňovacím návrhem. Senátoři také chtějí, aby z vládního návrhu vypadlo plánované zdanění připsaných úroků ze stavebního spoření.

Zpravodaj k návrhu Karel Korytář (ČSSD) tento postup zdůvodnil tím, že pokud by parlament aktuální vládní návrh zamítl, vzniklo by právní vakuum. Pak by podle něj nebylo možné čerpat žádnou státní podporu stavebního spoření.

Nynější návrh stanovuje maximální podporu dva tisíce korun ročně a úroky daněné 15procentní sazbou. Dvoutisícová hranice pro státní podporu, která představuje deset procent z naspořené částky omezené limitem 20 tisíc korun, je platná i pro rok 2011.

Jak dnes senátorům řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), návrh má dva cíle. Snížit o pět až šest miliard korun ročně výdaje státního rozpočtu a odstranit nerovnost na trhu finančních produktů. Jak řekl, „snadno je nějaký produkt bezkonkurenčně nejlepší, když dostává bezkonkurenčně nejlepší státní podporu.“

Pokud by se k žádným změnám nepřistoupilo, zvýšil by se od příštího roku strop pro podporu v závislosti na datu uzavření smlouvy až na 4500 korun. Ústavní soud nechal totiž redukci podpory v platnosti jen do 31. prosince, když vyhověl stížnosti zákonodárců ČSSD.

Vláda současně navrhuje zdanění připsaných úroků. Státní podpora do konce roku 2010 představovala 15 procent z naspořené částky a nejvýše 3000 korun ročně.

Senátor Adolf Jílek (TOP 09) zdůraznil, že státní příspěvek platí všichni daňoví poplatníci a stavební spoření přirovnal ke zvýhodnění fotovoltaiky v energetice. Naproti tomu místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) se zachování státní podpory zastávala. Zdůraznila, že stavební spoření směřuje k podpoře stavební výroby a že výstavba bytů je jeden ze základních multiplikačních efektů národního hospodářství.

Státní podporu stavebního spoření nyní čerpá asi pět milionů Čechů. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu za rok 2009 přes 11,7 miliardy korun.