Opičí neštovice v Česku. První nakažený je v pražské ÚVN

Opičí neštovice se prokazují metodou PCR.

Opičí neštovice se prokazují metodou PCR. Zdroj: Reuters

Opičí neštovice
Vzorky opičích neštovic (ilustrační foto).
Opičí neštovice se prokazují metodou PCR.
4
Fotogalerie

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic. Serveru Seznam Zprávy to řekl Pavel Dlouhý, předseda společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Nákazu podle něj potvrdil Státní zdravotní ústav (SZÚ), pacient je v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). 

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. K přenosu je třeba podle odborníků dlouhodobý a blízký kontakt. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují v částech střední a západní Afriky. Až do nedávna se v jiných částech světa nemoc vyskytovala jen zřídka.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc v 19 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. V Evropě se nemoc objevila například v Dánsku, Skotsku, Španělsku, Itálii, Slovinsku či Rakousku.

Video placeholde
První případ opičích neštovic v Česku. Jak se chránit? • Videohub

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob uvedl, že neexistují údaje o tom, zda vakcíny proti pravým neštovicím chrání i proti opičím neštovicím. Odborníci ale usuzují, že díky podobnosti viru by účinné být mohly, uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Lidé očkovaní v Česku před rokem 1980, kdy plošná vakcinace skončila, ale podle něj už prakticky žádnou ochranu nemají.

Opičí neštovice: přenos je nečekaně rychlý >>>