Ostravský soud uvalil vazbu na Nečasovu pravou ruku Nagyovou

Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ctk

Soud v Ostravě dnes uvalil vazbu na Janu Nagyovou, nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase (ODS). Novinářům to řekl její právník Eduard Bruna, který proti rozhodnutí podal stížnost. Nagyová, jíž hrozí až pět let vězení, je obviněna z podílu na korupci a na nelegálním sledování.

Soud ženu poslal do vazby, aby nemohla ovlivňovat svědky, což by podle Bruny činit nemohla. Některé části obvinění podle něj Nagyová odmítá a v jiných stojí na stanovisku, že nesprávně vyhodnotila dopady svého jednání.

Na otázku, proč nechala sledovat trojici lidí, novinářům právník řekl: „Nebylo to z důvodu toho, že by chtěla někoho poškodit nebo někomu ublížit, ale bylo to spíš z důvodu opatrnosti, že prostě dospěla k závěru, že je potřeba asi některé věci zjistit.“

Nečas nic netušil

Nečas prý o sledování v žádném případě nevěděl. Na otázku, zda vůbec netušil, že Nagyová dělá něco takového za jeho zády, pak Bruna odvětil: „Já to řeknu jinak. Možná někteří lidé, neříkám že ona, někteří lidé v rámci toho, že chtěli pro někoho udělat dobrou službu a překvapit informacemi, tak se možná takhle chovali.“ Za nesmysl také Bruna označil to, že by jeho klientka nutila premiéra k rozvodu.

Vazbu snáší Nagyová podle Bruna poměrně dobře. „Dělám to už dlouho, takže jsem viděl spoustu lidí v této situaci a je na tom ještě líp než někteří chlapi, tečka,“ uvedl o své klientce, která prý dvě noci nespala, takže v pátek po hodinu a půl nebo dvě hodiny trvající výpovědi byla ospalá a neschopná soustředit myšlenky. Výpověď tak musela být přerušena. Rozhodnutí o vazbě pro Nagyovou může mít zásadní dopad na politický osud ministerského předsedy. Toho zatím členové ODS i koaličních stran spíše podporovali. Dnes večer se však sejde vedení TOP 09, aby jednalo o další budoucnosti vlády. Strana chce také ještě o víkendu jednání koalice.

Zeman: Vláda by měla skončit

Přesvědčení, že by měla skončit, dal dnes nepřímo najevo prezident Miloš Zeman, který se dosud podobných komentářů zdržoval.

V jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, se Nagyová měla dopustit podplácení. Tři další obviněné v tomto případě, včetně bývalých poslanců Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, ostravský soud dnes také poslal do vazby. O třetím exposlanci Marku Šnajdrovi dnes pravděpodobně nerozhodne.

Ve druhé kauze je šéfka Nečasovy kanceláře obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, zaměstnankyně a řidič úřadu vlády.

Nagyová věří, že se vše vysvětlí. K jejímu postoji se dnes vyjádřil její obhájce Eduard Bruna. „Naposledy jsem s ní mluvil včera. Co říkala? Špatné samozřejmě. Ale to nemá z té kauzy, ona řekla, že to vysvětlí. Nemá dobré pocity z toho zadržení. Říká, že možná v něčem pochybila, ale nebrala to nikdy jako trestnou činnost,“ řekl novinářům.

Komentář E15.cz: Nečas musí vysvětlit nevysvětlitelné. Nebo odejít