Parkanové vazba nehrozí. Žalobce hovořil pouze v teoretické rovině

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: ctk

Bývalé ministryni obrany a poslankyni Vlastě Parkanové, která je obviněná v kauze nákupu letounů CASA pro armádu, vazba za zveřejnění výslechů nehrozí. Dozorový státní zástupce Jan Kořán sice odpoledne prohlásil, že policie zvažuje uvalit na exministryni vazbu kvůli možnému ovlivňování svědků, po několika hodinách ale svůj výrok usměrnil. V prohlášení uvádí, že podání návrhu na vzetí Parkanové do vazby prakticky vylučuje.

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) zveřejnila na svých internetových stránkách záznamy výpovědí všech svědků i obviněných v kauze letadel CASA. Parkanovou policie v souvislosti s nákupem letadel viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vedoucí katedry trestního práva UK Jiří Jelínek řekl, že krok Parkanové je určitým nestandardním způsobem obhajoby, který ale může zkomplikovat vyšetřování.

„V té věci jsou další dosud neprovedené úkony. Policejní orgán zvažuje koluzní vazbu. Pokud vím, tak někteří svědci jsou dotčeni tím, že jejich výpovědi byly zveřejněny, neboť obsahují takové skutečnosti, které vedou k odhalení jejich totožnosti,“ uvedl žalobce Jan Kořán pro server Lidovky.cz. Podle něho také hrozí někdejší ministryni pokuta ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů. Poté Kořán svůj názor zmírnil: „Dozorový státní zástupce JUDr. Jan Kořán sděluje, že jeho dnešní výrok ohledně úvah policejního orgánu o možnosti podat návrh na vzetí do vazby na obv. JUDr. Vlastu Parkanovou se pohyboval pouze v teoretické rovině,“ napsal žalobce v prohlášení.

O nákupu letadel CASA rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu je vyšetřována Parkanová a tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Policie Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

Michal Hon: Cenu letounů CASA zvedla inflace a požadavky armády