Paroubek: Vyplácení dávek přes bankovní karty je horší než Opencard

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: ctk

Do zástupu kritiků záměru ministerstva práce a sociálních věcí vyplácet sociální dávky včetně důchodů přes bankovní karty se zařadil také bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. „Myslel jsem, že horší než s Opencard to už být nemůže… Problém je v tom, že na úspory státu opět doplatí ti nejpotřebnější,“ uvedl Paroubek na webu Vaševěc.cz.

Drábkovo ministerstvo si od návrhu slibuje úsporu až jedné miliardy korun na poštovném za posílání složenek. Vyplácení důchodů přes karty se nesetkalo s pochopením opozice, nápad zkritizoval i premiér Nečas.

„Projekt Opencard stál daňové poplatníky miliardu. Ministr Drábek se nyní v souvislosti s výplatou sociálních dávek a důchodů snaží o ještě chytřejší „kšeft“,“ píše Paroubek.

„Vítěz soutěže (o zajištění výplaty dávek a provozování karty sociálních systémů, pozn. red.), která není soutěží, vydělá zhruba 1,3 až 2,1 miliardy korun ročně. Hovoříme tedy o zakázce přinášející vítězi dvoj až trojnásobek dnešních nákladů na složenkovné. Rozdíl je v tom, že zatímco „složenkovné“ hradí stát, bankám zaplatí přímo či nepřímo každý z příjemců sociální dávky,“ doplňuje Paroubek.

Zpochybňuje také snahu ministerstva obhájit zavedení elektronického vyplácení úsporami za složenky. Nejvíce zneužívané jsou podle Paroubka dávky hmotné nouze, které tvoří pouze čtyři miliardy korun ročně z celkového zhruba 80 miliardového objemu dávek. Přibližně polovina celkové sumy jde prý přitom matkám s dětmi formou rodičovského a dalších příspěvků.