Pavel Bělobrádek obhájil post předsedy KDU-ČSL

Kromě tradičních stran osloví občany i nová uskupení, například Koalice pro Královéhradecký kraj. Tvoří ji KDU-ČSL, Volba pro město a Hradecký demokratický klub, v čele uskupení je předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zcela nové je i politické hnutí Východočeši, finančně ho podporuje podnikatel Andrej Babiš.

Kromě tradičních stran osloví občany i nová uskupení, například Koalice pro Královéhradecký kraj. Tvoří ji KDU-ČSL, Volba pro město a Hradecký demokratický klub, v čele uskupení je předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zcela nové je i politické hnutí Východočeši, finančně ho podporuje podnikatel Andrej Babiš. Zdroj: E15

Lidovce nadále povede jejich dosavadní předseda Pavel Bělobrádek, kterého do čela strany zvolili kandidáti sněmu KDU-ČSL v Olomouci. Bělobrádek při volbě předsedy KDU-ČSL neměl protikandidáta a od účastníků sněmu získal 244 z 272 odevzdaných hlasů. Bělobrádek chce příští rok vrátit stranu do Poslanecké sněmovny.

Na předsednickou funkci sice lidovci ze Zlínského kraje nominovali také europoslankyni a prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou a nynějšího prvního předsedu Mariana Jurečka, oba se ale kandidatury na nejvyšší stranický post vzdali.

Bělobrádek věří, že se lidovci vrátí do Sněmovny, kterou kvůli nízkému volebnímu výsledku ve volbách v roce 2010 opustili. Pokud by strana, jejíž preference se podle různých průzkumů pohybují na hranici potřebných pěti procent, ve sněmovních volbách uspěla, mohla by být důležitým jazýčkem na vahách při sestavování koalice. Bělobrádek ale tvrdí, že strana nepůjde do vlády za každou cenu.

KDU-ČSL podle Bělobrádka nebude přívěskem levicové či pravicové politické strany. „Musíme být třetí silou a sebevědomou alternativou k vládním stranám a souručenství na krajských zastupitelstvech,“ řek Bělobrádek, podle kterého lidovci nesleví ze svých programových principů.

Pavel Bělobrádek: Ještě nedávno nám nadávali, teď slýchávám: zlatí lidovci