Penam z Agrofertu kupuje pekárny United Bakeries

Penam

Penam Zdroj: profimedia.cz

Společnost Penam z koncernu Agrofert koupila jediného akcionáře čelního českého výrobce pečiva United Bakeries, společnost UB Holding, ovládanou lucemburskou rodinnou firmou Moulins de Kleinbettingen. Informace přinesla sama společnost Penam. Nákup bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, cenu transakce firma nezveřejnila. Agrofert se již jednou o nákup snažil, z fúze však nakonec sešlo a neuskutečněná transakce měla soudní dohru. United Bakeries vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea.

„Jsme rádi, že jsme dosáhli dohody o spojení United Bakeries s naší společností. Podle našeho názoru je to nutný krok k zachování dlouholeté tradice české pekárenské výroby v prostředí velmi náročného a konkurenčního trhu. Doufáme, že tímto krokem budeme schopni zajistit dlouhodobou perspektivu obou společností,“ uvedl předseda představenstva Penam Jaroslav Kurčík. Vztahy s obchodními partnery a zaměstnanci by měly pokračovat v nynější podobě.

Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. Loni měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries má více než 1000 zaměstnanců pracujících ve 13 pekárnách v ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za loňský rok firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Agrofert usiloval o spojení United Bakeries se svým Penamem už v roce 2010. Agrofert tehdy zaplatil zálohu 100 milionů korun, jenže v roce 2013 spojení padlo. Transakci sice schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, odmítl ji ale schválit slovenský antimonopolní úřad. Agrofert pak po pekárnách požadoval vrácení stomilionové zálohy. Loni v dubnu rozhodl Vrchní soud v Praze, že United Bakeries musí Agrofertu zálohu vrátit, a to i s úroky. United Bakeries se dovolaly k Nejvyššímu soudu, letos v létě ale své dovolání stáhly. Nyní Agrofert kupuje pouze českou společnost.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Loni v lednu pekárny ovládla přes své firmy lucemburská společnost Moulins de Kleinbettingen, která již dříve část akcií United Bakeries držela. Předtím pekárny ovládali bratři Jaroslav a Marko Paříkovi.

Skupina Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Loni zaměstnávala zhruba 33 tisíc lidí, z toho 22 tisíc v ČR. Koncern vlastnil ještě loni na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Nejde o jediný nákup Agrofertu v poslední době. V minulém týdnu firma Mafra z Agrofertu oznámila, že převezme v ČR a na Slovensku vydavatelství Bauer Media. Dohodla se na tom s německou společností Bauer Media Group. Cenu obchodu nebyla zveřejněna, převzetí musí také schválit antimonopolní úřad.