Picek si vyprosil místo na Hradě. Zeman ho vezme jako poradce pro armádu

Ministr obrany Vlastimil Picek

Ministr obrany Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek se zřejmě stane odborným poradcem pro armádu a bezpečnostní otázky prezidenta Miloše Zemana. Prezident tak prý vyhoví Pickovu přání.

Bývalý náčelník generálního štábu a nynější ministr obrany v demisi Vlastimil Picek o svém zájmu o práci na Hradě již s Milošem Zemanem hovořil. „Ministr obrany Picek mně sdělil, že by měl zájem pracovat na Hradě. Já mu velmi, velmi rád vyhovím, protože budu mít opravdu odborného poradce pro armádu a pro bezpečnostní otázky,“ řekl prezident. Reagoval tak na to, že předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka odmítl Zemanovu myšlenku, aby nynější ministři vlády Jiřího Rusnoka zůstali na ministerstvech v pozicích náměstků.

„Já si myslím, že ministři Rusnokovy vlády většinou - zdůrazňuji, většinou, ne obecně - ani sami nemají zájem tyto funkce vykonávat,“ podotkl dnes Zeman. Vedle Picka zmínil jako příklad také ministra zemědělství Miroslava Tomana, který se z čela resortu vrátí na místo prezidenta Potravinářské komory.

Picek je bývalým náčelníkem generálního štábu. Do čela ministerstva obrany přišel poté, co tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) odvolal z této ministerské funkce po několika dnech předsedkyni LIDEM Karolínu Peake. Jako nestraník Picek zůstal na ministerstvu i v Rusnokově úřednické vládě.

Původně se spekulovalo mimo jiné o tom, že by mohl v úřadu zůstat jako první náměstek poté, co by se ministrem stal kandidát ANO Martin Stropnický. Odborné kvality herce a někdejšího diplomata Stropnického prezident Zeman zpochybňuje.