Piráti a Starostové dostanou jen dva výbory ve sněmovně. Ten rozpočtový povede Bernard

Poslanec za STAN Josef Bernard by se měl stát předsedou rozpočtového výboru.

Poslanec za STAN Josef Bernard by se měl stát předsedou rozpočtového výboru. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová
Volební programy favoritů voleb - daně
3
Fotogalerie

Nově sněmovní strany pokročily v jednání o rozdělení výborů v dolní komoře. Nejsilnější hnutí ANO dostane vedení šesti výborů, byť ne těch, které by si přálo. Strany budoucí vládní koalice ovládnou deset výborů, z toho ale jen dva připadnou koalici Pirátů a Starostů. Do rozdělování postů ve sněmovně zasáhlo úterní vyjednávání o budoucí vládě, kde si Spolu s Piráty a STAN rozdělily rezorty poměrem jedenáct ku sedmi.

Původně měli Piráti a Starostové dostat tři křesla ve vedení výborů. „Zasáhla do toho koaliční jednání. Jedno místo vedení výboru bylo nakonec určeno pro koalici Spolu a PirSTAN bude mít nakonec dva předsedy výborů. Tak jsme se jako vládní koalice prostě dohodli,“ sdělil deníku E15 předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný.

Obě křesla obsadí Starostové. Klíčový rozpočtový výbor povede exhejtman Josef Bernard a výbor pro životní prostředí obsadí Jana Krutáková.

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub

Nová vládní koalice se rozhodla nezřizovat další výbory ani komise. Zůstává tak osmnáct výborů jako dosud. Tři z nich obsadí občanští demokraté. Předsedou výboru pro bezpečnost se má stát Pavel Žáček, předsedou výboru pro zdravotnictví někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda a předsedou hospodářského výboru trutnovský starosta Ivan Adamec.

TOP 09 má jistý organizační výbor, který náleží předsedovi či předsedkyni sněmovny, kterou se má stát šéfka partaje Markéta Pekarová Adamová. Strana by měla získat ještě vedení zahraničního a zemědělského výboru.

Lidovci povedou dva výbory, pro sociální politiku a pro evropské záležitosti. Druhý ze jmenovaných má vést Ondřej Benešík, o kterém se hovořilo v souvislosti s vládním angažmá. „Nikdy se se mnou do vlády nepočítalo, to jsou jen mediální spekulace. Prioritou je pro mě výbor pro evropské záležitosti,“ řekl Benešík.

Budoucí vládní strany nabídly ve středu hnutí ANO vedení šesti výborů, a to mandátového a imunitního, ústavně-právního, branného, školského, volebního a správního. S tím je však hnutí nespokojené a bude o tom ještě jednat.

„Otevřeně říkám, že to není dobrá nabídka,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová, která je předsedkyní klubu ANO. Hnutí by mělo podle ní zájem o předsednictví ve strategických výborech, jako jsou hospodářský, rozpočtový, zdravotnický, sociální a zemědělský.

„Ani jeden těchto z výborů nám nabídnut nebyl. Je to politická realita, s níž musíme pracovat,“ uvedla Schillerová. Premiér Andrej Babiš podle ní nemá zájem žádnému výboru předsedat.

Na hnutí SPD zbývají dva posty a musí si počkat, co na ně zbude. „Až nám ANO dá vědět, s jakými posty souhlasí, dokončíme ta jednání s hnutím SPD,“ řekl Výborný. SPD má podle předsedy Tomia Okamury zájem o silové výbory, jako jsou rozpočtový, hospodářský, branný nebo zahraniční. „Ale to nám nedají. Vypadá to, že bychom měli dostat jeden středně silný výbor a jeden slabší,“ řekl Okamura. Za slabší se obvykle považují kontrolní, petiční či mandátový a imunitní výbor.

 

Kdo má obsadit jaké výbory

Hospodářský výbor

ODS (Ivan Adamec)

Kontrolní výbor


Bude určeno

Mandátový a imunitní výbor

ANO

Organizační výbor

TOP 09 (Markéta Pekarová Adamová)

Petiční výbor


Bude určeno

Rozpočtový výbor

STAN (Josef Bernard)

Ústavně právní výbor

ANO

Volební výbor

ANO (Martin Kolovratník)

Výbor pro bezpečnost

ODS (Pavel Žáček)

Výbor pro evropské záležitosti

KDU-ČSL (Ondřej Benešík)

Výbor pro obranu

ANO

Výbor pro sociální politiku

KDU-ČSL

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

ANO

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj

ANO

Výbor pro zdravotnictví

ODS (Bohuslav Svoboda)

Výbor pro životní prostředí

STAN (Jana Krutáková)

Zahraniční výbor


TOP 09

Zemědělský výbor


TOP 09