Piráti podají trestní oznámení kvůli podnikání ČEZ v Bulharsku

Elektrárna v bulharské Varně, dříve vlastněná ČEZ

Elektrárna v bulharské Varně, dříve vlastněná ČEZ Zdroj: CEZ

Pirátská strana hodlá podat trestní oznámení kvůli podnikání polostátního energetického podniku ČEZ v Bulharsku. Během interpelací v Poslanecké sněmovně to řekl předseda strany Ivan Bartoš. Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by měl bližší informace o bulharských aktivitách ČEZu. Ministerstvo financí, které v ČEZ vykonává za stát akcionářská práva, má podle něj informace jen z médií a výročních zpráv. 

„Stát nevykonává řádně práva vlastníka ve společnosti ČEZ a já bych byl rád, aby to pan premiér osvětlil,“ řekl poslanec Pirátů Jakub Michálek. Ve své interpelaci uvedl, že ČEZ koupil v roce 2006 v Bulharsku elektrárnu Varna a celková hodnota investice představovala 8,6 miliardy korun. Elektrárna hospodařila se ztrátou, v roce 2015 byla odstavena a o dva roky později prodána jako nefunkční za 1,3 miliardy korun. Nyní je opět v provozu.

Michálek poukazoval na to, že stát má právo jako majoritní akcionář požadovat na valné hromadě vysvětlení. Chtěl od Babiše vědět, zda zástupce státu vysvětlení k aktivitám v Bulharsku vyžadoval a pokud ano, jak na to představenstvo reagovalo. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ho ujišťovala, že stát vykonává svá práva s péčí řádného hospodáře. „Věřte nám,“ dodala.

„Výkon akcionářských práv vykonává ministerstvo financí. Takže já ty informace, které jsem obdržel od ministerstva financí k aktivitám, které má ČEZ v Bulharsku, já můžu jenom sdělit to, že ministerstvo financí disponuje pouze informacemi z médií a výročních zpráv,“ řekl Babiš. „Tam je dozorčí rada a informace, které má dozorčí rada, jsou důvěrného charakteru,“ uvedl Babiš. Zdůraznil, že žádné informace od MF ani od dozorčí rady podle zákona nemůže ani mít.

V písemné odpovědi na Michálkovu interpelaci odkázal na výroční zprávu firmy za rok 2017. Podle Michálka však v této zprávě žádné informace, které by rozptylovaly obavy, nejsou. Babiš v debatě několikrát vyzval Piráty, aby podali trestní oznámení, pokud mají informace o nějaké mafii. Michálek předtím hovořil o personálních propojeních, které vedou k bulharské mafii. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na závěr prohlásil, že Piráti trestní oznámení podají.

ČEZ na bulharský trh vstoupil v roce 2004, ale ze země se rozhodl odejít kvůli přetrvávajícím sporům s místními úřady, které se táhnou od února 2013. V roce 2016 zahájil ČEZ proti bulharské vládě mezinárodní arbitráž. Důvodem byly zásahy bulharských institucí, které podle firmy poškozovaly podnikání ČEZ, a také dlouhodobě se nezlepšující kritická situace na tamním energetickém trhu.