Piráti, Praha sobě a Spojené síly podepsali koaliční smlouvu

Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu.

Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu. Zdroj: ČTK

Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu.
Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu.
Nové vedení Prahy podepsalo koaliční smlouvu.
4
Fotogalerie

Budoucí pražská rada podepsala koaliční smlouvu a programové prohlášení. Primátorem by se měl po čtvrtečním zasedání zastupitelstva stát Pirát Zdeněk Hřib, který spolu s radními z Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu povede příští roky pražský magistrát. 

Koaliční smlouvu podepsali lídři stran Zdeněk Hřib, Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha sobě). Podpisy připojili i budoucí radní Adam Zábranský (Piráti), Hana Třeštíková (Praha sobě) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Obsazení rady musí ještě ve čtvrtek stvrdit hlasováním nové pražské zastupitelstvo. Koalice v něm má většinu 39 hlasů v 65členném zastupitelstvu. "Vzniká koalice, ve které není hnutí ANO a ve které jsou odborníci a profesionálové," řekl Pospíšil. "Uděláme všechno pro to, abychom za čtyři roky náš program naplnili," dodal.

"Naším cílem je průhledně a řádně spravovat město," řekl poslanec a starosta Prahy 7 Čižinský, který stejně jako europoslanec Pospíšil v radě nezasedne. Oba lídři povedou zastupitelské kluby svých stran. "Naším cílem bylo dostat do rady profesionály. Nechceme v městské radě Dolínky a kariérní politiky. ODS mě vyzývá, abych byl náměstkem pro územní rozvoj. Já jsem ale přesvědčen, že pan docent Hlaváček bude lepším specialistou na územní rozvoj než bych byl já jako kariérní politik," řekl Pospíšil, který se na magistrátu bude věnovat evropským záležitostem.

Hřib se setkal i s ODS a ANO, které budou tvořit opozici. "Jsem přesvědčen, že budeme komunikovat lépe," řekl Hřib s tím, že koalice chce s opozicí věcně jednat. Alexandra Udženija (ODS) v minulých dnech koalici několikrát ostře kritizovala, především kvůli tomu, že Pospíšil ani Čižinský v radě nezasednou.

Spolu s koaliční smlouvou podepsali politici i programové prohlášení rady, prioritami jsou pro novou radu doprava a bydlení. Koalice chce pracovat na dostavbě mětského a Pražského okruhu a zejména začít práce na metru D. Kromě toho chce postavit Dvorecký most a několik lávek, radu čeká i rekonstrukce několika mostů přes Vltavu, které jsou ve špatném stavu.

Koalice chce také podporovat výstavbu nových bytů a podpořit nájemné bydlení. Do programového prohlášení se dostal i návrh budoucí radní Hany Marvanové (Spojené síly pro Prahu), aby byl zřízen městský fond, který bude ručit vybraným lidem za hypotéky.