Piráti půjdou do vlády. Krok schválilo přes osmdesát procent členů strany

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš.
3
Fotogalerie

Po několikadenním hlasování je jasno. Nová vláda vznikne za účasti Pirátské strany. V celostranickém hlasování odsouhlasilo znění koaliční smlouvy 82,1 procenta hlasujících členů strany. „Vnímám to jako silný mandát, ale i jako silný závazek, abychom vládu se Starosty i koalicí Spolu vyjednali," řekl předseda strany Ivan Bartoš, který má být v novém kabinetu ministrem pro místní rozvoj a digitalizaci.

Hlasování v anketě doprovázela velmi vysoká účast, zúčastnilo se jí přes 90 procent oprávněných členů a členek. V anketě se mohlo vyjádřit 1193 členů, svůj odeslalo 1082 z nich. Pro vládní angažmá bylo 888 členů. Piráti byli poslední, kteří z pětikoalice účast ve vládě neschválili. 

Bartoš Pirátům a Pirátkám za hlasování poděkoval. „Společné rozhodnutí o vstupu do vlády vnímám jako velký závazek odvádět co nejlepší práci. A je to také závazek pro členy Pirátské strany směrem k voličům, kteří nám dali důvěru ve volbách. Hájit budeme samozřejmě nejen jejich zájmy, ale zájmy všech občanů této země,“ uvedl.

Voliči, kteří dali svůj hlas koalici Pirátů a Starostů podle Bartoše očekávají, že strana se bude v maximální možné míře snažit prosazovat svůj program. „Díky podpoře voličů a naší členské základny tak můžeme a budeme aktivně činit," podotkl. Piráti mají získat tři ministerstva, kromě postu pro Bartoše mají mít ministra zahraničí a ministra pro legislativu.

Koalice Spolu a PirStan podepsaly vládní dohodu a program před týdnem ve sněmovně. Smlouvu ještě před podpisem podpořila širší vedení Starostů a nezávislých, občanských demokratů, TOP 09 i lidovců. Pirátské předsednictvo pověřilo šéfa strany Ivana Bartoše, aby před hlasováním o ratifikaci dokument podepsal.

Budoucí koaliční partnery rozhodnutí Pirátů potěšilo. „Věřím, že nás lidé volili proto, abychom společně porazili Andreje Babiše. Abychom společně ukončili vládní chaos. Abychom zabránili vládě populistů a extrémistů a nabídli lidem lepší budoucnost. Jsem rád, že to většina Pirátů nechce zahodit. Lidi v této zemi nesmíme zklamat,“ napsal na sociální sítě předseda STAN Vít Rakušan, který míří na post ministra vnitra.

Ulevilo se i budoucímu premiérovi Petru Fialovi z ODS. „Vítám rozhodnutí členské základny Pirátské strany. Věřím, že vznikající vláda koalic Spolu a PirStan dokáže provést zemi složitým obdobím. Čeká nás spoustu práce,“ uvedl.

Podobně mluví jeho spolustraník Martin Kupka, který by měl také zaujmout místo ve vládě. „Po všech těch rozporuplných zprávách a rozhovorech je nakonec výsledek hlasování Pirátů vlastně překvapivě jednoznačný. Je to rozumný výsledek a jasná zpráva pro veřejnost, že dohoda na společné vládě je možná,“ řekl.

Piráti podle předsedy lidovců Mariana Jurečky obohatí vládní tým. „Čelíme krizi pandemické, ekonomické i energetické, ale jsme na to připraveni a věřím, že to spolu zvládneme,“ uvedl Jurečka, který by měl ovládnout jedno z ministerstev.

Předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zmínila ve svém vyjádření poslední spory. Nevoli vyvolala v pondělí pirátská poslankyně Olga Richterová, podle které mají Piráti výhrady k nominantům do vlády ze strany koalice Spolu. „Přes dílčí neshody jsou pro mě demokratickými partnery a jsem ráda, že se budou přímo podílet na správě země,“ uvedla Pekarová Adamová.