Piráti žalují České dráhy, chtějí informace o spolupráci firmy s Kleslovou

Radmila Kleslová z ANO

Radmila Kleslová z ANO Zdroj: ctk

Místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová
Radmila Kleslová (ANO)
Radmila Kleslová
Regionova Českých drah na Šumavě
Regionova Českých drah na Šumavě
20
Fotogalerie

Pražský zastupitel za piráty Adam Zábranský podal dvě správní žaloby na České dráhy. Dopravce mu odmítl poskytnout dokumenty vzešlé ze spolupráce s někdejší místopředsedkyní hnutí ANO a bývalou starostkou Prahy 10 Radmilou Kleslovou. Podle Zábranského je to v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. České dráhy o žalobách zatím nemají informace.

Kleslová podle médií pro dráhy pracovala od roku 2011 do července 2015, za právní služby dostávala 40 tisíc korun měsíčně. Piráti od dopravce chtěli smlouvu, kterou České dráhy s Kleslovou uzavřely, a také veškerou dokumentaci vzešlou z jejich spolupráce. Dopravce informace neposkytl.

"České dráhy se vymlouvají na ochranu osobních údajů, což je v tomto případě absurdní argument. Navíc dělaly obstrukce, snažily se mi znemožnit podat žalobu," uvedl Zábranský. O žalobách bude rozhodovat pražský městský soud.

České dráhy o žalobě ještě nebyly vyrozuměny, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. "V každém případě se však naše společnost k probíhajícím právním sporům nevyjadřuje," doplnil.

Piráti počátkem letoška podali na Kleslovou trestní oznámení kvůli jejímu angažmá ve státních firmách. Existuje podle nich podezření, že Kleslová získávala až několik set tisíc korun měsíčně za banální práci, kterou mohly odvádět interní právní týmy podniků. Policie se případem dosud zabývá.

Kleslovou média označovala za pravou ruku předsedy ANO Andreje Babiše. Podle tisku již na přelomu let 2013 a 2014 vyhledávala pro ANO vhodné lidi na kandidátky pro komunální volby, stále přitom byla členkou ČSSD. Místopředsedkyní ANO byla loni od února do září.

Místopředsednického postu v ANO se Kleslová vzdala v souvislosti se smlouvou s ČEZ, kterou kritizoval i Babiš. Dozorčí rada státem ovládané firmy potvrdila, že ČEZ platil Kleslové 100 tisíc korun měsíčně.

Závažné pochybení ale rada při prověrce plateb nenašla. Kleslová se s ČEZ dohodla na ukončení smlouvy k loňskému 30. září. Média již dříve informovala o tom, že advokátní kancelář Kleslové inkasovala peníze za poradenské služby také od státních firem, vedle Českých drah také od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).