Platí prodej Sazky? Spor míří k Ústavnímu soudu

Sazka ilustrační a archivní fotky

Sazka ilustrační a archivní fotky Zdroj: Sazka 2016

insolvenční správce Sazky Josef Cupka
Sazka a její sídlo
3
Fotogalerie

Složitým sporem o platnost smlouvy o prodeji loterijní firmy Sazka se musí zabývat Ústavní soud (ÚS). V polovině května obdržel stížnost, dá se zjistit z justičních databází. Jde o podnět společnosti T-Mobile Czech Republic, uvedl vedoucí odboru vnějších vztahů soudu Vlastimil Göttinger.

Konkurz na Sazku byl vyhlášen koncem května 2011. Firmu získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy korun.

Trojice věřitelů, a to DF Deutsche Forfait, Nova Ljubljanska banka a T-mobile Czech Republic, formu prodeje zpochybnila. Městský i Vrchní soud v Praze ale žalobu na určení neplatnosti smlouvy zamítly. Následovalo dovolání dvou věřitelů, ovšem Nejvyšší soud prý jejich výtky k procesu prodeje odmítl a koncem loňského roku verdikt definitivně potvrdil.

"Insolvenční řízení na monopolní loterijní společnost bylo celé unikátní svým rozsahem i charakterem a provázela ho nejen nebývalá mediální pozornost, ale i mnoho tlaků nejrůznějších zájmových skupin. A tlačil nás čas," uvedl nedávno v tiskové zprávě insolvenční správce Josef Cupka. Všechny kroky prý konzultoval s věřitelským výborem.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala například kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Před prodejem dlužila zhruba 15 miliard korun a potýkala se s rapidním poklesem sázejících. Významné ztráty jí plynuly i z ukončení spolupráce s telefonními operátory, kteří využívali síť jejích terminálů pro dobíjení kreditu.

V důsledku potíží Sazky skončil ve funkci i její dlouholetý nejvyšší představitel Aleš Hušák. V říjnu 2012 pak skupina PPF prodala svůj poloviční podíl v loterijní společnosti Sazka skupině KKCG. Ta se tak stala jediným vlastníkem loterijní firmy.