Po ajťácích chce Zaorálek do Česka přilákat i ukrajinské zdravotníky

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Nově i zdravotní sestry a lékaře bude do Česka lákat projekt ministerstva zahraničí pro získávání ukrajinských pracovníků. Zatím se do projektu, který má urychlit cestu vysoce kvalifikovaným pracovníkům z Ukrajiny do Česka, za první půlrok zapojilo jen 69 lidí. Pilotní program byl určen pro speciality v IT. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, byly změněny parametry programu.

Zaměstnavatelé budou moct nabízet průměrnou mzdu v kraji tam, kde dosud byla požadovaná ve výši 38 400 korun. Program bude vypsán i pro pracovníky ve zdravotnictví. „Zájem bude veliký, upravili jsme to tak, aby to nebyly pouze sestry do nemocnic. Snížili jsme počet zaměstnanců, který musí zaměstnavatel zaměstnávat z pěti na tři, takže to půjde využívat i v ordinacích,“ uvedl. Zdravotnictví by podle něj měly odpovídat i nabízené platové podmínky.

Zaměstnavatelé kabinet a úřady za pomalé vyřizování povolení lidem z Ukrajiny kritizují. Podle Hospodářské komory skončil projekt fiaskem. Firmy žádají možnost získat i méně kvalifikované ukrajinské síly, odbory jsou proti.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dosahovala 5,7 procenta. Bez práce bylo 415 tisíc lidí. Úřady práce evidovaly přes 124 tisíc volných míst. Podle analytiků nezaměstnanost v květnu ještě poklesla. Zaměstnavatelé si stěžují na to, že v Česku už nejsou schopni najít pracovníky. Stojí o síly z Ukrajiny, a to o ty s nižší kvalifikací. Chtějí třeba kovodělníky, svářeče, nástrojáře, šičky či řidiče. Odbory s přivážením ukrajinských pracovníků nesouhlasí. Podle nich je nutné nejdřív zaměstnat místní.