Po devíti letech v Karibiku podnikatele očistila amnestie

Brána vězení (Foto ČTK)

Brána vězení (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Amnestie očistila i údajného podvodníka, který se devět let skrýval v Karibiku. Muže loni v říjnu dopravilo české speciální komando zpět do ČR, načež podnikatel Jiří Štěpánek, odsouzený v nepřítomnosti k osmi a půl roku vězení, požádal o nový proces. Když tedy prezident Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii, vztahovala se i na Štěpánka.

Majitel autosalonu Jiří Štěpánek byl odsouzen za podvod se škodou ve výši téměř 40 milionů korun. S komplici údajně od roku 2001 vymýšlel pro vozy ze svého autosalonu fiktivní kupce, pro které pak zprostředkovával leasing. Peníze pak přicházely na jeho účet. Informaci zveřejnil server Ihned.cz.. V roce 2003 podvod praskl a Štěpánek se dvěma komplici utekl do Dominikánské republiky.

Druhý článek amnestie zastavuje pravomocně neskončená trestní stíhání trvající déle než osm let. Sice se nevztahuje na uprchlíky, ale Štěpánka policisté dopravili z Dominikánské republiky do Česka před vyhlášením amnestie, takže již oficiálně uprchlíkem nebyl. Kvůli zahájení nového procesu se pak případ dostal mezi pravomocně neukončené.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Podle serveru pomohla amnestie také Eddymu Lavreysenovi a Lence Hanušové, kteří byli stíhání v kauze daňových podvodů se škodou 76 milionů korun. Policie se případem zabývala od roku 1995. Lavreysen a Hanušová podle kriminalistů nabízeli firmám snížení daňového základu s pomocí fiktivních poradenských či zprostředkovatelských smluv. Detektivové vyšetřovali i firmy, které se údajně do podvodů zapojily, takže obžalovaných bylo nakonec 120 a jen pět let trvalo dokončit spis o 60 000 stranách, napsaly HN.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie: