Podnikatel Březina se už chystá do Sněmovny, pouští otěže své firmy Best

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: Euro E15

V největším českém výrobci zámkové dlažby a dalších betonových výrobků se schyluje k výměně šéfa představenstva. Majitel firmy Best Tomáš Březina, středočeský lídr hnutí ANO 2011, se chystá usednout do poslanecké lavice.

„Pokud se dostanu do sněmovny, vzdám se všech výkonných funkcí ve firmě, ponechám si ji však jako majitel,“ řekl deníku E15 Březina. Plánuje, že v čele představenstva ho vystřídá generální ředitelka společnosti Iveta Churavá.

Prodej firmy ve hře není kvůli situaci ve stavebnictví. Aktiva Bestu dosahují 2,3 miliardy korun, konsolidované tržby loni činily 1,1 miliardy. V případě volebního úspěchu nebude Březina ve sněmovně nováčkem. V roce 1996 se stal poslancem za ODS. Po „sarajevském atentátu“ přešel začátkem roku 1998 do Unie svobody. Krátce poté se ale poslaneckého mandátu z osobních důvodů vzdal a vrátil se k betonářskému byznysu.

Firmu Best založil v roce 1990. Když se do firmy vrátil z prvního politického angažmá, našel ji prý v rozvratu. „Samozřejmě že mám strach, že se to může zopakovat,“ poznamenal byznysmen, který v roce 2007 získal titul Podnikatel roku. Zároveň však dodal, že svým současným manažerům věří. Březinu chtěla získat na kandidátku i ODS, Babišova strana ale nakonec byla úspěšnější.