Podnikatelé díky novele zákona ušetří čtvrt miliardy korun

Šetření

Šetření

Více než čtvrt miliardy korun by měli ušetřit podnikatelé díky novele živnostenského zákona, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Pokud bude novela schválena, podnikatelům například skončí povinnost označovat provozovny dalším speciálním číslem, rozšíří se nabídka služeb centrálních registračních míst a výrazně se zjednoduší administrativa při stěhování. Návrh dnes MPO odeslalo do připomínkového řízení. Vyplývá to z vyjádření zástupců MPO.

„Stát v minulosti na podnikatele uvalil řadu povinností, které se postupně staly reliktem doby, kdy státní správa pomalu neznala moderní informační techniku. V rámci modernizace státu tyto věci postupně odstraňujeme tak, aby podnikání bylo co nejméně zatížené zbytečnou administrativou a bylo lákavé pro co největší počet lidí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Novela podnikatelům například umožní, aby mohli prostřednictvím centrálního registračního místa, tedy živnostenského úřadu, oznámit správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce nebo zdravotní pojišťovně i změnu údajů, kterou již neoznamují přímo živnostenskému úřadu.

„Podnikatelé také budou mít méně práce při stěhování. Pokud mají místo podnikání na stejné adrese, kde bydlí, stačí jim tento fakt dopředu ohlásit živnostenskému úřadu a už se při stěhování nikdy nemusejí zajímat o nahlašování změny adresy místa podnikání. Živnostenský úřad si totiž adresu sám přepíše díky avízu z evidence obyvatel,“ podotkl mluvčí MPO Pavel Vlček.

Novela obsahuje také několik technických zpřesnění a úprav, které byly připraveny podle zkušeností s nynější úpravou živnostenského zákona. „MPO tak pokračuje v omezování administrativy podnikatelů, které je také jednou z priorit vlády Petra Nečase. Poslední měření ukázalo, že se administrativní povinnosti podařilo omezit proti roku 2005 o 15,6 procenta,“ dodal Vlček.