Podnikatelé přišli o poslední naději, odklad EET nebude

EET1

EET1 Zdroj: PR

EET1
Harmonogram EET
Restaurace Kovadlina
Účtenka
Provozní restaurace Kovadlina v pražských Holešovicích Jiří Suchý
7
Fotogalerie

Sněmovna hlasy koaliční většiny neschválila program mimořádné schůze svolané na žádost pravicové opozice, která chtěla řešit odklad startu elektronické evidence tržeb (EET) a také problémy s výstavbou úseku dálnice D8 z Prahy do Ústí nad Labem.

Debatovat mohli jen politici s přednostním právem, řadoví poslanci se ke slovu podle jednacího řádu dostat nemohli. Sněmovna už předtím neschválila ani program jiné mimořádné schůze svolané rovněž na popud pravice, jejímž tématem měla být zahraniční politika vlády.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát ve zdůvodnění návrhu na odklad EET argumentoval hlavně dopady na podnikatele, a to především na ty venkovské, například hostince, což podle něj ohrožuje venkov. "Ve skutečnosti jste hrobaři českého venkova," vzkázal koalici. První fáze EET pro hotely a restaurace začne platit už od prosince. Návrh, který předložila TOP 09, by odložil začátek až na rok 2019, aby začal platit až po sněmovních volbách.

Laudát upozornil také na zjištění, které zaznělo již minulý týden ve sněmovním kontrolním výboru. Podle informací předsedy výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) vznikl nový státní podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb v rozporu se zákonem.

Vláda rozhodla o jeho vzniku odštěpením od státního podniku Státní tiskárna cenin, ale zákon v té době tento způsob neumožňoval. Umožňoval pouze rozdělení podniku tak, že by rozdělovaný podnik zanikl.

"Tento podnik vznikl evidentně v rozporu s platnou legislativou," připojil se i předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Zopakoval, že pokud se ODS dostane do vlády, projekt EET zruší.

V případě dalšího bodu na návrhu programu schůze, problémů kolem dostavby úseku D8 se sesuvy půdy, Laudát obvinil ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), že odpírá dát poslancům i veřejnosti informace o skutečném stavu. Vyzval Ťoka mimo jiné, aby poskytl informace o skutečné situaci a zveřejnil kompletní znění všech posudků a zpráv i údaje o nákladech, které si sanace postižených úseků vyžádají.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že komunisté program schůze podpoří, i když pro odklad EET hlasovat nebudou. Zato v případě D8 podle něj budou chtít znát podrobně historii stavby i to, jak se situace napraví.

"Děláme všechno pro to, aby termín otevření dálnice byl dodržen. Jsem přesvědčen, že dodržen bude," ujistil ministr Ťok. Dvanáctikilometrový úsek dálnice D8 přes České středohoří má být otevřen 17. prosince.

Dálnice, která spojuje Prahu, Ústí nad Labem a Drážďany, by tak měla být kompletní. Buduje se již přes čtvrt století. První úsek byl otevřen 6. listopadu 1990.