Faltýnek: Jednal jsem s Kapschem a scházel se s lidmi z antimonopolního úřadu

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO Zdroj: anna Vackova

Zásah NCOZ na radnici městské části Brno-střed
Zásah NCOZ na radnici městské části Brno-střed
Zásah NCOZ na radnici městské části Brno-střed
Zásah NCOZ na radnici městské části Brno-střed
Ředitel Kapsch Karel Feix
6
Fotogalerie

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem. Se zástupci Kapsche se scházel i poslanec a dřívější náměstek ministra dopravy Milan Feranec (ANO). Novinářům řekl, že jej policie kontaktovala a prohlédla jeho mobil.

Faltýnek zdůraznil, že v minulém volebním období byl v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného. „Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,“ uvedl. Tyto schůzky považuje za legitimní. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun. Současně zpochybnil, zda by byl v případě výhry třetího subjektu v tendru Kapsch dostatečně součinný při předání systému. „Tato obava trvá i v současnosti,“ napsal Faltýnek.

„Naším cílem bylo to, aby tendr vůbec proběhl a Česká republika nemusela složitě řešit, že systém na výběr mýta přestane být funkční a Česká republika bude přicházet o finanční prostředky, které z mýta plynuly, ročně jde o deset miliard korun,“ napsal Faltýnek.

V dopravní koaliční radě byl Faltýnek například s poslanci Janem Birkem (ČSSD), Janem Volným (ANO) a Ferancem. Řešili rozsah zpoplatnění, ale i další otázky týkající se právě mýta. „Díky činnosti i této koaliční skupiny jsme v přechodném období, mezi výběrem nového provozovatele mýtného systému, ušetřili našemu státu a českým občanům 1,5 miliardy korun,“ poznamenal šéf poslanců hnutí ANO.

Také Feranec potvrdil schůzky s Kapschem. "Já jsem se scházel se všemi, kteří to nějakým způsobem řešili a kdo měli zájem se sejít. Pochopitelně vyplývalo to z mé pracovní náplně," řekl novinářům po jednání Sněmovny. Naopak Birke novinářům řekl, že se sám nescházel ani s představiteli antimonopolního úřadu, ani se zástupci Kapsche. Se společností se zúčastnil jen jednoho oficiálního jednání. Policie jej nekontaktovala. "S touhle kauzou nemám vůbec nic společného. Dost by mě to překvapilo," poznamenal.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale vyhrálo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn letos 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020. Kapsch výsledky tendru napadl, a ÚOHS pak nejprve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil. V září ale své předchozí rozhodnutí přehodnotil a platnost smlouvy potvrdil. Kapsch následně neuspěl ani s rozkladem proti rozhodnutí ÚOHS. Rakouská firma se proto v únoru obrátila na soud.

Rafaj by měl odejít z čela ÚOHS,vyzvala Transparency International

Kvůli policejnímu prověřování veřejných zakázek, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, by měl skončit jeho šéf Petr Rafaj, vyzvala protikorupční organizace Transparency International ČR. 

I kdyby Rafaj nebyl usvědčen z úplatkářství, měl by v čele úřadu skončit kvůli nezákonným zásahům do správních řízení, napsala TI. „Jestliže mohou špičky ÚOHS na politickou objednávku ovlivnit výsledek rozhodnutí, znamená to, že mechanismy pro fungování úřadu nejsou zcela dobře nastaveny tak, aby byl zajištěn objektivní a nezávislý výkon dozoru v oblasti hospodářské soutěže a veřejných zakázek,“ doplnila TI. Podle dostupných informací to vypadá, že Rafaj se stal prodlouženou rukou vládnoucí garnitury, podotkl ředitel TI David Ondráčka.

Transparency International vyzvala také k odchodu Faltýnka z politiky, pokud se prokáže, že se spolupodílel na ovlivňování rozhodnutí ÚOHS ve prospěch soukromé společnosti. „Předseda vlády (Andrej Babiš) by měl jasně garantovat, zda vůbec může občanům zaručit vedení státu ve veřejném zájmu, nikoliv v zájmu soukromých subjektů,“ napsala protikorupční organizace.

Že ÚOHS pod Rafajovým vedením nepracuje tak, jak by měl, si myslí také odborník na soutěžní právo a bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Činnost úřadu vedeného Rafajem kritizoval už v minulosti. Pelikán řekl, že jako jediný člen vlády hlasoval proti tomu, aby byl Rafaj znovu předsedou ÚOHS. Důvodem byly pochybnosti o rozhodnutích a aktivitách úřadu pod Rafajovým vedením.

Rafaj má od čtvrtka vypnutý mobilní telefon a na textové zprávy nereaguje. Do čela úřadu přišel v roce 2009 na návrh ČSSD, jejíž řady po nástupu do funkce opustil. Před příchodem na ÚOHS byl od roku 2002 poslancem za ČSSD, v letech 1998-2002 byl místostarostou Frýdku-Místku.