Policie obvinila lidi z Babišovy firmy Agrotec, dříve jí šéfoval Faltýnek

šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek Zdroj: Hnuti Ano

Vyšetřovatelé kvůli kauze se zakázkami České pošty zasahovali v úterý i v hustopečské společnosti Agrotec, která patří do koncernu Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Firma dodávala poště auta na stlačený zemní plyn, až do začátku letošního dubna jí šéfoval nynější předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Současné vedení společnosti si není vědomé žádného pochybení. Podle informací serveru Echo24 jsou dva zaměstnanci společnosti již obviněni. Faltýnek prý o tom, že by se kauza zakázek České pošty měla týkat i zaměstnanců Agroteku, nevěděl.

„Já jsem byl donedávna předsedou představenstva, takže pokud by se to týkalo celé společnosti, předpokládám, že bych o tom věděl. Orgány činné v trestním řízení ani nikdo jiný se mnou nijak nekomunikoval. Ale budu v Agroteku v pátek, tak pak možná budu vědět víc,“ řekl serveru Faltýnek.

Případem se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Žádné další informace nyní poskytovat nebudeme,“ sdělila ČTK v SMS zprávě jeho šéfka Lenka Bradáčová.

Česká pošta se podle mluvčí Marty Selicharové nemůže vyjadřovat k zásahu policie. Nicméně řekla, že podnik v letech 2012 a 2013 odebral celkem 692 aut na zemní plyn od firem Agrotec, Arval, ALD Automotice a LeasePlan. „Co se týká aut na CNG, pak všechny zakázky byly zadány jako nadlimitní,“ podotkla.

Zásah na poště

Policie v úterý zasahovala opětovně v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově kvůli zakázkám týkajících se staveb a provozu aut. Celodenní zásah souvisel s kauzou údajných manipulací se zakázkami, v níž už byla pošta dříve obviněna.

Státní zástupce Zdeněk Matula v úterý uvedl, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozšířil stíhání tří zástupců České pošty a dvou zástupců stavebních společností o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obvinění údajně pracovali jako organizovaná skupina.

ÚOOZ rovněž zahájil trestní stíhání zástupců pošty a dvou zástupců obchodních společností kvůli zakázce týkající se autoprovozu České pošty.

Autoprovozu se měl podle serveru Echo24 týkat právě zásah v Hustopečích, protože Agrotec České poště dodává od roku 2006 nákladní automobily Iveco s pohonem na CNG. Zakázka dosahovala 300 milionů korun. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky policie navštívila kanceláře hustopečského Agroteku a odnesla si dokumentaci.