Policie prověřuje jmenování šéfky pozemkového úřadu

Ředitelka státního pozemkového úřadu Svatava Maradová

Ředitelka státního pozemkového úřadu Svatava Maradová Zdroj: Statni pozemkovy urad

Policie prověřuje okolnosti jmenování Svatavy Maradové do funkce ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Uvedl to server Dotyk. Podezřelým je podle trestního oznámení podaného na Městské státní zastupitelství v Praze státní tajemník ministerstva zemědělství Jiří Bakalík, který měl Maradovou vybrat, ačkoli nesplnila zákonem stanovenou délku praxe. Podle SPÚ i ministerstva ale Maradová všechny zákonné podmínky splnila.

Podle zákona o státní službě by měl uchazeč o místo v čele služebního úřadu mít aspoň čtyřletou praxi ve správním úřadu, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, regionální radě nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje nebo obce s rozšířenou působností. Maradová se stala ředitelkou SPÚ v červnu roku 2014 poté, co byla dva měsíce na úřadu náměstkyní. Předtím pracovala podle svého životopisu na webu SPÚ mezi lety 1999 a 2013 v soukromé firmě Geocart CZ.

„Ústřední ředitelka byla vybrána v řádném výběrovém řízení, kterým prošla zcela transparentně,“ řekl Dotyku mluvčí pozemkového úřadu Hynek Jordán. Také mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková tvrdí, že vše bylo v pořádku. „Ředitelka Maradová splnila ve výběrovém řízení veškeré požadavky stanovené zákonem,“ uvedla.

„Podání jsme postoupili policii. V polovině září by mělo být jasněji o dalším postupu,“ řekl Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

SPÚ spravuje a prodává státní zemědělský majetek a vykonává veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Významnou částí jeho agendy tvoří církevní restituce.