Policie prověřuje zakázku na nový systém výplat dávek

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Protikorupční policie prověřuje, zda se při zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek na ministerstvu práce a sociálních věcí nestal trestný čin. Řekl to mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Nadační fond proti korupci (NFPK), na jehož podnět se policie začala případem zabývat, podal v únoru trestní oznámení na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku a neznámé pachatele.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení,“ sdělil Ibehej. Pro jaké trestné činy policie případ prověřuje však nespecifikoval. Fond oznámení podal s podezřením na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace a postavení v obchodním styku, přijetí úplatku a další trestné činy.

Podle NFPK se objevily informace o tom, že ministr a jeho náměstek by mohli být napojeni na dodavatele. Drábek to již dříve popřel. Ministr tehdy uvedl, že sice v oboru podnikal, ale po nástupu na ministerstvo vazby ukončil. Způsob pořízení nového systému kritizovali i odboráři či lidovci.

„Je velmi podezřelé, že se na dodavatele těchto systémů nevypsalo veřejné výběrové řízení a nakonec se vybraly společnosti blízké ministru Drábkovi a jeho náměstkovi Šiškovi,“ řekl v únoru předseda správní rady NFPK Karel Janeček. Podle fondu se na ministerstvu práce nehospodárně, netransparentně a s podezřením na korupci vytvářejí nové informační systémy, přestože by bylo ekonomičtější upravit systémy současné, které jsou plně funkční.

Zda nenastalo nějaké pochybení posuzuje také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli bezpečnosti jej zkoumá i Úřad pro ochranu osobních údajů. Podle právního rozboru ministerstva vnitra však mohlo ministerstvo práce využít k zavádění nových informačních systémů pro vyplácení dávek rámcovou smlouvu mezi vnitrem a firmou Fujitsu Technology Solutions z roku 2008.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí jen úřady práce. Převzaly agendu a asi 1600 úředníků od radnic. Přechod sklízel kritiku od odborů i opozice. Podle nich nebyl připravený. Drábek v dubnu uvedl, že se situace stabilizovala.