Policie v kauze libereckých projektů kromě hejtmana Půty obvinila další osobu

Martin Půta

Martin Půta Zdroj: CTK

Policie v úterý v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela Máří Magdalény v Liberci kromě hejtmana Martina Půty (STAN) obvinila z korupčního jednání ještě jednu osobu, konkrétně z pomoci při přijetí úplatku. Sdělil to dozorující státní zástupce Petr Hořín. V kauze je tak obviněno už deset lidí, nikdo není ve vazbě.

„Dvě osoby jsou stíhány nově a dalším bylo trestní stíhání rozšířeno,“ uvedl Hořín. Podle něj se nedá vyloučit obvinění dalších osob. „Vyhodnocování probíhá průběžně, přidávají se nové informace, vyslýchají se osoby, zajišťují listiny,“ konstatoval. Na jaře policie obvinila osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby.

Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci úřadu ROP Severovýchod, jeden z nich je ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý.

Dva podezřelé projekty

Vyšetřování se týká dvou podezřelých projektů, které usilovaly o dotaci z ROP Severovýchod. Druhým vedle rekonstrukce kostela za 65 milionů korun je projekt oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany. Ani na jeden z těchto projektů ROP Severovýchod peníze neuvolnil.

U projektu na Perštýně nebyla podepsána smlouva o poskytnutí dotace, jelikož příjemce nedoložil všechny potřebné dokumenty. Rekonstrukce kostela je sice skoro hotová, ale ani na něj žádná dotace nepůjde.

„Koncem letošního října byla u projektu dokončena kontrola, která konstatovala porušení podmínek smlouvy o poskytnutí dotace. Na rekonstrukci kostela tak nebyly a ani nebudou proplaceny žádné finanční prostředky,“ uvedla mluvčí úřadu Sivie Špryňarová.

Úplatek pro Půtu údajně činil řádově statisíce korun. Prý byl předán mezi lednem a březnem minulého roku. Půta považuje obvinění za smyšlené a plánuje proti němu podat stížnost. Přesto do vyšetření případu nebude stát v čele STAN, na pozici hejtmana však zatím setrvá.

„Obvinění považuji za naprosto neopodstatněné, a nevidím proto důvod odstupovat z pozice hejtmana,“ řekl. Půta stojí také v čele Regionální rady ROP Severovýchod, tam podle něj bude záležet na hejtmanech Pardubického a Královéhradeckého kraje, zda bude někdo z nich chtít ho v čele rady vystřídat.