Policie zatkla náměstka ministra Drábka

Vladimír Šiška

Vladimír Šiška Zdroj: ctk

Protikorupční policie dnes obvinila dva vysoké úředníky ministerstva práce a sociálních věcí z podplácení. Jde o náměstka ministra Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Stíhání souvisí se způsobem vyhlášení veřejné zakázky, informoval dnes mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Za velmi závažné považuje informace o obvinění obou mužů premiér Petr Nečas (ODS), s ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09) chce ještě dnes mluvit. Na případ upozornil server Týden.cz.

„Dnes jsme zadrželi dvě vysoce postavené osoby z ministerstva práce a sociálních věcí. Následně jsme je obvinili z podplácení,“ potvrdil Ibehej. Další informace k případu nechtěl sdělovat. Na policejním webu však později uvedl, že se obvinění primárně netýká zakázky na systém pro výplatu sociálních dávek ani se zakázkou na systematizaci rezortu. Mluvčí úřadu Viktorie Plívová k případu pouze dodala, že si detektivové Šišku s Hojerem odvedli dopoledne z budovy ministerstva.

„Ani na přímý dotaz nám policie k tomu nic nesdělila,“ řekl ministr Drábek. Dodal, že takový postup považuje za zvláštní. Ředitel kabinetu jej prý pouze informoval o tom, že v budově ministerstva se pohybují policisté v civilu. „Přesto se nyní dočítám z tisku, že novináři jsou o věci spraveni a disponují přitom informacemi velmi konkrétními. Deset dní před volbami je takový postup policie skandální,“ dodal v tiskovém prohlášení Drábek. Sociální demokraté i někteří spolustraníci ho kvůli případu vyzvali k okamžité rezignaci.

Premiér Nečas považuje informace o zadržení a obvinění obou úředníků za velmi závažné. „Spojil jsem se s ministrem Jaromírem Drábkem a ještě dnes s ním budu o této situaci mluvit,“ uvedl předseda vlády.

Kvůli zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek však již Šiška čelil trestnímu oznámení. Podal ho Nadační fond proti korupci s tím, že první náměstek, Drábek a případní další neznámí pachatelé mohli porušit povinnosti při správě cizího majetku, zneužít informace a postavení v obchodním styku či přijmout úplatek. Policisté se i tímto případem začali již zabývat.