Popularita Nečasovy vlády klesla nejníže v historii průzkumů

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

S činností vlády Petra Nečase (ODS) je podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nespokojeno 89 procent lidí. Současný kabinet je tak nejhůře hodnoceným od roku 1998, kdy průzkum CVVM na toto téma proběhl poprvé. Stejný počet dotázaných kritizuje také personální složení vlády, s premiérem Nečasem pak není spokojeno 82 procent Čechů.

Komunikaci vlády s veřejností hodnotí negativně 84 procent lidí, nespokojenost s vyhlášeným vládním programem vyjádřilo 70 procent dotázaných.

Největší podíl kladných hodnocení dostala vláda za svůj program, a to od 18 procent dotázaných. Premiéra kladně ocenilo 13 procent lidí, komunikaci vlády s veřejností 11 procent a činnost vlády osm procent dotázaných. Jen sedm procent Čechů pak kladně hodnotí personální složení vlády.

Vláda si od loňského února pohoršila ve všech sledovaných aspektech, a to v rozpětí od šesti do 17 procentních bodů. Největší přírůstek kritických hlasů CVVM zaznamenalo u hodnocení samotného premiéra Nečase. „Z výsledku je zřejmé, že vláda Petra Nečase je v současnosti historicky nejhůře hodnocenou vládou samostatné České republiky od počátku realizace srovnatelných šetření po nástupu vlády Josefa Tošovského na začátku roku 1998, a to ve všech sledovaných aspektech,“ uvedlo CVVM.

Spokojenost veřejnosti s českými vládami:Spokojenost veřejnosti s českými vládamiSpokojenost veřejnosti s českými vládami | CVVMZdroj: CVVM

Vládu lépe hodnotí příznivci pravice nebo pravého středu, lidé s dobrou životní úrovní nebo voliči ODS a TOP 09. Naopak výrazně kritičtější jsou příznivci ČSSD a KSČM a ti, kteří považují svou životní úroveň za špatnou. S programem vlády jsou spokojenější lidé s vysokoškolským vzděláním.